Wat is merinogaren?

Of u nu een ervaren breister of als je gewoon zijn begonnen om de grote wereld van garen en breien patronen te ontdekken, heb je de meeste kans tegenkomt merino garen . Het lichte wolgaren wordt gesponnen van de wol van het merinoschaap - het meest voorkomende schapenras ter wereld - en staat bekend als zachter en fijner dan andere traditionele wolgarens.

Merino garen is een zeer populair garen om in te breien. Zowel voor gebreide etuis voor volwassenen als in het bijzonder voor babykleding. De lichtheid en zachtheid van het merinogaren is een groot voordeel omdat het beter aanvoelt op de huid dan andere wolgarens, die bij sommige mensen de neiging hebben om te krabben.

In het Deens kan merino zowel als 'me-RI-no' als als 'ME-ri-no' worden uitgesproken. Beide zijn correct, dus je hoeft je niet af te vragen of sommige mensen het anders zeggen dan jij.

Bekijk hier onze grote selectie merinogarens

Waar komt het merinogaren vandaan?

Merinogaren is, zoals gezegd, wol van het merinoschaap dat tot een zachte, dunne draad is gesponnen. De zachtheid van het garen is te danken aan het feit dat het merinogaren uit extreem dunne vezels bestaat. Ze worden gemeten in het bereik van 17-23 micron, wat een miljoenste van een meter is. Er wordt gezegd dat wol pas begint te jeuken als de dikte van de vezels 30 micron of meer is.

Merinowol is populair over de hele wereld, daarom zijn er ook merinoschapen in veel landen. De merinoschapen komen echter oorspronkelijk uit Spanje, maar tegenwoordig is er een grote traditie van het fokken van merinoschapen in Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Als u merinogaren koopt van de Australische garenproductie, moet u zich ervan bewust zijn of de mulesing-methode is gebruikt bij de productie van het garen. Door het Australische klimaat worden schapen vaak geplaagd door overgeven vliegen die eieren in de huidplooien van de schapen kunnen leggen en ze terminaal ziek kunnen maken. Bij de mulesing-methode snijden boeren huidplooien van de billen van de schapen om dit te voorkomen - vaak zonder verdoving. Het is in verschillende landen verboden, en als je wilt voorkomen dat merinogaren wordt gebruikt voor de productie van mulesing, moet je goed opletten of het op de banner staat.

Wij verkopen geen garen van dealers die muelsing gebruiken. Daarom bent u bij ons gegarandeerd van garen, waarbij het dier geen schade heeft geleden door deze vorm van productie. Blije schapen geven goed garen :-)

Lees hier meer over onze breipatronen

De voordelen van merinogaren

Merinogaren is een zeer populair garen om in te breien en er zijn talloze recepten met merinogaren om te breien voor zowel baby's, kinderen als volwassenen. Hier noemen we enkele van de grootste voordelen van breien in merinogaren:

  • Merino garen is zweetabsorberend: je hoeft je merino breiwerk niet zo vaak te wassen als andere kleding omdat het zweet niet op dezelfde manier absorbeert als andere materialen.
  • Merinogaren is water- en vuilafstotend: het merinogaren reinigt zichzelf in hoge mate, en het natuurlijke vet in de wol helpt om het merinogaren zowel water- als vuilafstotend te maken en is dus ook een zeer praktisch garen om kleding in te breien .
  • Merinogaren is temperatuurregulerend: Een derde groot voordeel van merinogaren is het vermogen om de warmte te reguleren op basis van de lichaamstemperatuur.

Als het koud is, verwarmt de wol je lichaam, terwijl het een verkoelend effect heeft als je zweet en je warm voelt.

Er zijn dus veel voordelen aan het breien van merinogaren als het gaat om de praktische, alledaagse en kindvriendelijke eigenschappen van merinowol.

Bekijk hier onze grote selectie gratis breipatronen

Wat kun je breien met merinogaren?

Met merinogaren kun je veel verschillende dingen breien. Babykleding, kleding voor kinderen en volwassenen, diverse accessoires en ga zo maar door.

Het verschilt van patroon tot patroon of je in één draad merino breit, of dat je de merinodraad ook samen kunt breien met bv één draad mohair of één draad alpaca. Het geeft allemaal verschillende breisterktes en uitdrukkingen, en het is natuurlijk aan het individuele patroon of persoon om te beoordelen wat men het mooist vindt of wat bij het betreffende ontwerp past.

Als je babykleertjes in merino wilt breien, kan dat bijvoorbeeld een schattig broekje met ribbels zijn ,een schattig rompertje met gedraaide details of een paar gebreide slofjes met een geribbelde rand die de voetjes van de baby warm kunnen houden in de kou maanden.

Voor iets oudere kinderen zijn er ook veel recepten met merinogaren om zich door te laten inspireren. Het kan een mooi gebreid jack met raglan zijn , een warme twist trui in parelbreisel of de populaireset met muts en nekbrace voor buitenactiviteiten bij kouder weer.

Voor volwassenen wordt het merinogaren vaak gebruikt voor ontwerpen zoals een klassieke blouse met raglan, een heerlijk vest met V-hals of essentiële accessoires zoals een zachte en warme muts.

Zoals gezegd, is merinowol het perfecte basisgaren omdat het door zijn zachtheid en lichtheid zeer comfortabel is om op de huid te dragen, en door zijn temperatuurregulerende eigenschappen is het gemakkelijk te gebruiken voor het breien gedurende de meeste maanden van het jaar.

Hoe breien in merinogaren te behouden?

Net als bij andere wolgarens hoeft u kleding van merinogaren niet vaak te wassen - tenzij er vlekken zijn. De kwaliteiten van de wol helpen om de kleding schoon en netjes te houden. Merinogaren krijgt geen zweetvlekken op dezelfde manier als andere materialen, en daarom kunt u uw merinotrui of iets dergelijks ook voordelig af en toe luchten - of bij ijzig weer buiten hangen - om de wol zichzelf te laten reinigen.

Als je je merino breiwerk toch wilt wassen, is het belangrijk dat je het niet zomaar op een regulier programma wast. Merinogarens kunnen, net als alle andere wolgarens, krimpen als ze verkeerd worden gewassen, en dat is zonde, vooral als je zelf aan het breien bent.

Als je wasmachine een wolprogramma heeft, kun je dit gebruiken om je merino breiwerk te wassen. Hier wordt de temperatuur op een gelijkmatig niveau gehouden en wordt de kleding niet verhoogd, waardoor deze kan "groeien".

Als u niet op het wolprogramma kunt wassen, moet u uw merino breiwerk met de hand wassen. Gebruik een milde zeep bedoeld voor wol. Wolzepen bevatten vaak lanoline, het natuurlijke vet in wol dat ervoor zorgt dat wol zelfreinigend blijft. Gewoon wasmiddel kan enzymen bevatten die in plaats daarvan naar binnen gaan en dit evenwicht vernietigen.

Copyright LindeHobby