Inspiratie om de juiste haaknaald te vinden

Als je nog nooit hebt geprobeerd te haken, lijkt het misschien onmogelijk om in een mum van tijd fijne kleding en schattige vormen te haken. Hoewel het geduld vereist om te leren, vereist het eigenlijk slechts een paar basistechnieken en basiskennis - en de juiste haakuitrusting. Bijzonder geschikt haakmateriaal maakt het wat makkelijker om jezelf erin te storten en je minimaliseert zo het risico om onderweg op te geven.

Of je nu nog nooit eerder hebt gehaakt of een doorgewinterde haakster bent, voor haken heb je een goede haaknaald nodig. Gebruik met de haaknaald een kleine haak om je garen door de lussen te trekken die je maakt. Er zijn echter een groot aantal verschillende haaknaalden op de markt, waardoor het moeilijk kan zijn om de juiste te kiezen - want wat zijn de verschillen, de voor- en nadelen? Veel meer hierover lees je op deze pagina, waar we je veel inspiratie geven hoe je de perfecte haaknaald kunt vinden.Bekijk hier al onze haaknaalden.

Selectie van haaknaaldmaat

Haaknaalden zijn verkrijgbaar in een groot aantal verschillende maten. Het verschilt of de haaknaaldmaat in nummering of millimeters wordt vermeld. Als je haakt vanuit een patroon, staat er meestal bij welke maat haaknaald je nodig hebt. Er is echter een verschil in hoe strak mensen haken - en daarom kun je eigenlijk haken met een haaknaald, die iets kleiner of groter is dan aangegeven.

Als u b.v. knuffels of teddyberen, je hebt een goede keuze met betrekking tot wat het recept aanbeveelt. Hier moet je er alleen voor zorgen dat je voor alle onderdelen dezelfde haaknaaldmaat gebruikt. Als je daarentegen kleding haakt, is het in de overgrote meerderheid van de gevallen een noodzaak om de instructies in het patroon te volgen. Het gebruik van een andere maat kan namelijk leiden tot een resultaat dat veel groter of kleiner is dan gewenst - en je kunt dus een trui haken voor een kind van zes maanden in plaats van 12 maanden.

Als je een beginner bent, is het aan te raden om te kiezen voor haaknaalden van 2½ of 3. Deze haaknaalden zijn uitermate voordelig in een groot aantal beginnerspatronen. Naarmate je meer en meer haakt, kun je je assortiment haaknaalden uitbreiden. Hierdoor verbreed je je horizon en word je geëxperimenteerd volgens jouw behoeften. U kunt de maat van de individuele haaknaald op de naald of op de verpakking zien.

Bekijk hier ons hele assortiment haaknaalden.

Keuze van haaknaaldmateriaal

Naast het kiezen van de haaknaaldmaat, moet je ook beslissen over de keuze van het haaknaaldmateriaal. Er zijn veel verschillende materialen om uit te kiezen en daarom is het gewoon een kwestie van smaak. Meestal kunt u kiezen voor aluminium, bamboe, staal, hout, kunststof en recyclebaar plastic.

Kies je voor houtmateriaal zoals hout of bamboe, dan zul je merken hoe licht de haaknaald wordt. Dit maakt het gemakkelijk om met de haaknaald te werken, terwijl het zachte materiaal behulpzaam is bij het werk. Bovendien maakt houtmateriaal geen geluid. Wil je daarentegen met meer vaste haken haken, dan zijn aluminium en staal ideaal. Ten slotte ligt plastic materiaal comfortabel in de hand, wat het haakwerk comfortabeler kan maken.

Er is dus geen directe vraag dat het ene materiaal beter is dan het andere. Zoals ik al zei, dit is een kwestie van smaak, en je moet dus goed inschatten welk type haaknaald je het mooist vindt. Dit kun je het beste bepalen door verschillende haaknaalden uit te proberen. Zo kom je het beste te weten welke haaknaald bij jou past. Kies je voor een haaknaald van aluminium, dan kun je de haaknaald in een beetje sulfo wassen voordat het haken begint. Hierdoor glijdt het garen gemakkelijker over de naald.

Kies haaknaald volgens specifieke garensleutel of patroon

Als het voor jou als hap hip is welke haaknaald er wordt gebruikt, is het een goed idee om een haaknaald te kiezen volgens het gewenste gebruik van de garensleutel. Op de achterkant van de meeste banners kun je lezen welk type haaknaald het beste is voor elk garen. Het is ideaal voor u die het beste resultaat wilt met een bepaald type garen - en die geen specifieke voorkeuren heeft voor het type haaknaald.

Ontdek hier onze volledige garenselectie.

Het kan ook zijn dat je in je volgende haakproject een bepaald patroon volgt. De meeste mensen kiezen ervoor om volgens recept te haken, omdat je dan makkelijker een mooi resultaat krijgt met een bepaalde look. In veel recepten staat ook welke haaknaald nodig is. In veel gevallen is het een nog betere maatstaf dan de aanbeveling voor het garentype, en daarom moet u ervoor zorgen dat u de aanbevelingen van het recept volgt in plaats van die van het garen.

Gratis haakpatronen - Zie hier.

Ergonomische haaknaalden voor jou met ongemakken

Tegenwoordig zijn er talloze ergonomische haaknaalden op de markt. Deze haaknaalden hebben meestal een plastic handvat. Het ontwerp is echter zo ontworpen dat de haaknaald uitstekend in de hand ligt. Dit zorgt voor een echt goede werkhouding voor u en is vooral handig als u last heeft van artritis of tendinitis.

U hoeft echter geen ongemak te ervaren dat gepaard gaat met artritis of tendinitis voordat u kunt profiteren van de ergonomische haaknaald. Dit type haaknaald kan ongeacht kwaal of niet worden gebruikt - het principe is simpelweg dat de haaknaald beter in je hand past, zodat je geen pijnlijke polsen en handen krijgt tijdens het haken. Dit is vooral een voordeel voor u die elke dag haakt.

Koop een set haaknaalden en wees voorbereid

Als je niet alle juiste apparatuur bij de hand hebt voordat je aan je volgende haakproject begint, kun je snel vastlopen. Dit is jammer, want er wordt tijd verspild en uw creatieve project duurt langer om te voltooien. Hier is het een voordeel om een haaknaaldenset te kopen.

In dergelijke haaknaaldensets krijg je verschillende haaknaalden in verschillende maten tegelijk. Het maakt het gemakkelijk voor u om de haaknaald te wisselen als dat nodig is. Als je een gelooide crocheter bent, is dit echt een goede koop. Je bent altijd klaar voor een haakproject, wat het patroon ook vereist van haaknaaldmaten.

Wat er meegeleverd wordt verschilt van set tot set. U kunt haaknaaldensets kopen met 3 verschillende maten - het biedt een goede basis om uw haakreis te beginnen. Als je veel haakt, is een haaknaaldenset met 12 verschillende maten nog beter. Hier ben je echt goed gedekt en kun je echt aan de slag met elk creatief project.

Haak alles - het is alleen je verbeelding die de grenzen bepaalt

Als je eenmaal de juiste haaknaald en bijbehorend garen hebt gevonden, is het eigenlijk alleen de verbeelding die de grenzen bepaalt van wat je kunt haken. Je wordt natuurlijk beperkt door waar je haakvaardigheden voldoende voor zijn. Met een beetje oefening zal dit in de toekomst echter geen probleem zijn. Naarmate je steeds beter wordt in haken, kun je jezelf over steeds ingewikkelder projecten werpen.

Haak alles van tops, blouses, jurken en sjaals tot knuffels, slabbetjes, sokken, poncho's, teddyberen, hoeden, vesten en vesten. Ook voor in huis kun je heel veel verschillende dingen haken in de vorm van babydekens, theedoeken, spreien, washandjes en handdoeken. Haak veel voor jezelf, of verras vrienden en familie met een leuk en heel persoonlijk haakcadeau.

Om inspiratie op te doen voor uw volgende haakproject, kunt u op internet zoeken. Er zijn nu veel blogs gewijd aan haken. Hier kun je nieuwe recepten vinden en zo nieuwe en spannende projecten haken. Ook op social media zoals Instagram en Pinterest kun je inspiratie opdoen. De mogelijkheden om inspiratie op te doen zijn legio, maar zorg ervoor dat u een bijbehorend recept vindt voor uw project.

Hoe creëer je de beste omstandigheden voor het werk

Omdat haakwerk een handwerk met kleinigheden is, kun je ongemak en pijn ervaren in de verkeerde werkhoudingen. Dit is natuurlijk niet gepast en daarom is het belangrijk om uw steentje bij te dragen om de beste omstandigheden voor het werk te creëren.

Allereerst is het een goed idee om ergonomische haaknaalden te kiezen. Laat je zithouding en houding zodanig zijn dat de nek en schouders niet overbelast worden. Pas op dat u niet in het lichaam wegzakt of met gespannen schouders gaat zitten. Ontspan in uw werkhouding en neem een pauze wanneer u zich ongemakkelijk begint te voelen.


Tot slot is het ook belangrijk om met de juiste verlichting op de juiste temperatuur te haken. Als je bevriest tijdens het haken, span je automatisch je lichaam aan. Werk daarom in een warme ruimte. Daarnaast heb je goede verlichting nodig zodat je je ogen niet overbelast om te zien. Hier is het een voordeel om
haaknaalden met licht te gebruiken .

Copyright LindeHobby