Gehaakte Pannenlappen

Als je interieurs wilt haken die niet alleen decoreren, maar ook goed bruikbaar zijn, dan zijn pannenlappen zeker je volgende project. Pannenlappen zijn heel snel te haken met twee lange halve staafsteken of uitdagender met mooie patronen of motieven. Daarnaast zijn pannenlappen een makkelijk startproject voor de nieuwe haakster, maar het kan ook een uitdagend en leuk project zijn voor de doorgewinterde.

Het is populair geworden om pannenlappen te haken, omdat ze kunnen worden aangepast aan jou of de persoon die ze nodig heeft als cadeau. Daarnaast is het een belangrijk onderdeel van de keuken dat keer op keer gebruikt kan worden.

Bekijk hier al onze recepten voor gehaakte pannenlappen

Voor pannenlappen raden we het gebruik van katoengaren aan, omdat het het beste bestand is tegen de hitte van de hete potten, pannen en schalen. Ook is het belangrijk om de pannenlappen dik te haken, zodat de warmte niet door de vingers komt. Dit kan door te haken met twee draden 8/4 katoengaren, 1 draad 8/8 katoengaren of meerdere lagen.

Bekijk hier al onze 8/4 katoengarens

Bekijk hier ons 8/8 katoengaren

Een andere goede reden om katoengaren te gebruiken is ook dat het garen tegen hoge temperaturen gewassen kan worden. Dan kan het vuil dat tijdens het koken op kan komen ook er weer af. Daarnaast is het ook belangrijk om het garen op 60 graden te wassen, omdat de bacteriën op een gebruikte pannenlap doodgaan door de hoge hitte. De meest populaire katoengarens die tegen de hete was kunnen zijn Mayflower Junior Cotton 8/4 en Yarn and Colors Epic .

Bekijk hier onze grote selectie katoengarens voor pannenlappen

Bij het haken van de pannenlap is het ook belangrijk dat deze niet te strak wordt gehaakt. Daarom is het ook belangrijk om flexibele steken te haken, zoals halve staafsteken, staafsteken of reliëfstaafsteken, omdat dit meer beweging en flexibiliteit geeft in de potpatch, zodat het gemakkelijker is om het hete voorwerp vast te pakken.

Als je nieuw bent met een haaknaald, is het goed om aan de slag te gaan met een gemakkelijke pannenlap in het klassieke Granny Square-patroon. Hier kun je spelen met kleurveranderingen of een mooi randje om het een effect te geven of gewoon een volledig klassieke Granny Stripes maken met oma-vensters zoals deze .

Een motief is een leuke en andere manier om een pannenlap te haken. Zo kun je een ontwerp meegeven dat past bij de ontvanger. Is je vriendin helemaal gek van bollen? Ja, dan kun je twee pannenlappen haken met een peermotief. De leuke pannenlappen zijn gemakkelijk te pakken en te haken in staafsteken in Drops Paris

Vind hier de pannenlappen met peermotief


Pannenlappen hoeven ook geen plat motief te zijn. Er kan een prachtige bloem van gemaakt worden, waarbij de vele lagen van de bladeren kunnen beschermen tegen de hitte. De prachtige bloemen kunnen zowel sieren als pannenlappen of fijne tafelbeschermers voor op tafel. Het recept is ook gemaakt met gedetailleerde beschrijvingen, zodat je een mooi en uniform resultaat kunt bereiken. Het leent zich ook voor een spel met kleuren die passen bij het seizoen; roest en oranje voor de herfst, rood voor Kerstmis, groen voor de lente en geel voor de zomer.

Vind hier het recept voor de bloempot patch

Gooi jezelf in een paar pannenlappen met reliëfstaafsteken. Hoewel het woord reliëfstaafsteken misschien behoorlijk uitdagend klinkt, is het eigenlijk een staafsteek om de steek eronder in plaats van in de steek. Bekijk hier hoe je een reliëfbalkmasker maakt . De reliëf bar maskers maken een mooi 3D patroon, wat zowel goed beschermt tegen de hitte als een mooie uitstraling geeft. Combineer de techniek met wat kleurveranderingen, en dan heb je hier de pot patch.

Vind hier het recept voor de mooie pannenlappen met 3D effect

Als je meer van gebreide pannenlappen houdt, dan kun je hier veel gratis recepten vinden

Copyright LindeHobby