Wat is acrylgaren?

Als je nieuw bent in de wereld van breien, heb je misschien nog nooit gehoord van acrylgaren. Als je gek bent geworden van breien, kun je acryl echter in de gaten houden.

Acrylgaren is vaak goedkoper dan andere garens, omdat het kunstmatig is gemaakt. Daarentegen zijn andere garens gemaakt van natuurlijke vezels. Acryl is dus eigenlijk ook een voor de hand liggende keuze als je veel breit en garen nodig hebt dat niet al te duur is.

Bekijk hier onze grote selectie acrylgarens.

Krijg geweldige breiresultaten met acrylgaren

Als je garen zoekt in een lichte stof, ligt acrylgaren voor de hand. Bovendien heeft dit type garen typisch een langere looplengte dan andere garens van dezelfde dikte.

In het verleden stond acryl bekend als een krassend materiaal. Tegenwoordig kun je de jeuk echter helemaal vergeten, omdat verbeterde fabricagetechnieken helpen om het garen aanzienlijk zachter te maken.

Als je een blouse gaat breien, is het een heel goed idee om goede rondbreinaalden te hebben. Ronde naalden zijn verkrijgbaar in de maten 2-20 mm en zijn perfect als je bijvoorbeeld mouwen of een coltrui wilt breien.

Vermijd vlekken met acrylgaren

Is er iets beters dan mooi, kleurrijk garen? Geen recht? Het moet dan gewoon zo zijn dat de kleur goed blijft zitten, ook als het materiaal keer op keer wordt gewassen.

Hier heeft acrylgaren het voordeel dat het kleurvast is, waardoor het niet erg besmettelijk is. Daarom kan acryl ook een heel goede garenkeuze zijn als je bijvoorbeeld voor kinderen moet breien, waar kleding vaak sneller vies wordt.

Bij ons vind je altijd een ruime keuze aan breipatronen voor kinderen . Hier vind je alles van truien en truien tot jurken en rokken, en dan zijn de meeste recepten zelfs gratis.

Acrylgaren onderscheidt zich ook door een bijzonder sterk garentype dat de vorm goed kan behouden. Zelfs als het materiaal vaak wordt gewassen, behoudt het zijn vorm.

Als je geen genoeg kunt krijgen van kleurrijk garen, kun je ook een kijkje nemen in onze spannende selectie garens met kleurverandering . Met veelkleurig garen heb je een unieke kans om persoonlijke creaties te maken.

Hier lees je meer over garen met kleurverandering

Veel mogelijkheden met acrylgaren voor zowel breien als haken

Hoewel acryl goedkoop is, is het ook gemakkelijk om mee te werken. Daarom kan het ook een goed garentype zijn om mee te oefenen als je veel ervaring wilt hebben met breien.

Acrylgaren is ook fantastisch, omdat het zowel voor breien als haken kan worden gebruikt. Als je er bijvoorbeeld van droomt om een mooi vloerkleed, een comfortabel kussen of een schattige pop te breien, kan het een heel goede plek zijn om met acryl te beginnen.

Bekijk onze inspirerende recepten voor vloerkleden en ga goed van start met acryl.

Acryl is vooral handig voor het maken van onder andere kussens, vloerkleden en hoeden, omdat de structuur van het garen bijdraagt aan een indrukwekkende warmte.

Hypoallergeen breisel met acrylgaren

Acrylgaren is een zeer goede materiaalkeuze als u allergieën wilt voorkomen. Acryl is allergievriendelijk, dus er is geen risico dat u ongemak krijgt. Daarentegen kunnen sommigen bijvoorbeeld een allergie voor bijvoorbeeld wol ervaren als het heel dicht bij het lichaam komt. Acryl is hier een heel goed alternatief. Het garen doet in veel opzichten denken aan wol, maar er zit geen lanoline in, wat kan helpen om een reactie uit te lokken.

Vooral bij het breien voor de allerkleinsten kan het een goed idee zijn om een allergievriendelijk materiaal te gebruiken, zodat hun huid niet wordt blootgesteld aan onnodige jeuk.

Als u voor kinderen naait, zult u waarschijnlijk veel plezier beleven aan de vele mogelijkheden om bij ons ingenieuze accessoires te vinden. Met kinderknoopjes in veel verschillende vormen en kleuren maak je de look helemaal af in bijvoorbeeld het leukste vestje.

Hoe verandert acryl in acrylgaren?

Als je je afvraagt hoe acryl acrylgaren wordt, dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Acryl is echter gemaakt van polymeer gemaakt van synthetische vezels. Door deze vezels kunnen acrylgarens worden gemaakt. Deze vezels worden in fijne stukjes verdeeld, waarna ze worden versneden tot korte, eindeloze textielvezels. Een groot deel van de productie van acrylgaren wordt in Europa gemaakt.

Acrylgaren is zacht en warm - en perfect voor koude winters

Met acryl kun je in principe het hele jaar door breien. Het materiaal is bijzonder comfortabel om te dragen, maar op de heetste zomerdagen kan het zijn dat acryl een warm genot wordt.

Zoals ik al zei, doet acryl in veel opzichten denken aan wol. Het kan bijna dezelfde warmte bieden, maar de vezel in acryl is elastischer dan natuurlijke vezels. Als u geïnteresseerd bent in wol, kunt u ook onze exclusieve wolselectie bekijken.

Ontdek hier onze grote selectie garens

Mochten we wat nadelen van acryl proberen te vinden, dan kan het zijn dat het voor sommigen voelt alsof het 'piept' bij het werken met het materiaal.

Maar lang niet iedereen ervaart dit gevoel met acrylgaren en je zult waarschijnlijk snel aan het materiaal wennen.

Daarnaast is acryl ook wat ontvlambaarder dan andere garens. Vermijd daarom het maken van bijvoorbeeld pannenlappen van dit type garen als u ontvlambare verrassingen wilt voorkomen.

Acrylgaren heeft ook het voordeel dat het zeer zelden wordt gebleekt door zonlicht. Wanneer je in dit soort garen breit of haakt, krijg je iets dat vele seizoenen kan worden gebruikt.

Acryl kan voor veel verschillende spannende brei- en haakprojecten worden gebruikt, en het is echt alleen je verbeelding die de grenzen bepaalt.

Als je extra geld wilt besparen op je garenaankoop, kun je altijd een kijkje nemen in onze doorlopende uitverkoop. Hier verzamelen we altijd onze beste aanbiedingen, en misschien vind je nu acrylgaren voor een bijzonder goede prijs. We hebben de prijs verlaagd, zodat je nog meer kunt krijgen om voor te breien.

Copyright LindeHobby