Wat is bontgaren?

Bontgaren is een type garen dat wordt gekenmerkt door zijn zachte, harige en pluche uitdrukkingen. Je kent het vooral van teddyberen, speelgoed, maar de mode heeft in die mate ook invloed gehad op breigoed.

Het is een bijzonder populair materiaal in het gebruik van kleding omdat het garen een pluche en exclusieve uitstraling heeft. Het is wild, met haren die in verschillende richtingen steken, en tegelijkertijd ongelooflijk zacht en comfortabel.

Bekijk hier onze grote selectie bontgarens

Teddy Couture Bont Lux Krullend

Bij teddyberen en speelgoed is de zachte en pluche kwaliteit een duidelijk voordeel. De kinderen zijn dol op de zachte en schattige buitenkant die hun teddyberen krijgen met bontgaren.

De eerste keer dat je bontgaren tegenkomt, lijkt het misschien rommelig en misschien zelfs als een uilproduct. Het moet een kwestie van smaak zijn, maar bontgaren is niet lelijk, vezelig en vervelend om te gebruiken als de kwaliteit goed is.

In feite, verrassend genoeg, is het heel weinig vezelig en relatief sterk. Je deken of teddybeer gaat lang mee als je bontgaren van goede kwaliteit gebruikt.

Waarom de naam bontgaren?

Kijk eens goed en lang naar een trui, wanten, muts of teddybeer die gemaakt is van bontgaren en vraag je dan nog eens af waarom de naam bontgaren.
Het gaat natuurlijk om het pluche, zachte oppervlak, dat - als het door een ervaren breister is gemaakt - eruitziet als bont. De naam komt niet van de oorsprong van het garen of van een dierlijke methode, waarbij de vacht door het dier wordt verscheurd. Het komt los van het garen bij gebruik.

Iets heel anders is dat bontgaren zelden wordt gemaakt van dieren, van wol. Meestal zal het die van polyester of polyamide zijn, zoals het ook hier is .

Wil je weten wat polyester of wat polyamide is, lees dan de garensoorten op deze pagina .

Natuurlijk gelden dezelfde criteria voor het eindproduct ook als je bontgaren gebruikt, hoe beter de kwaliteit, hoe beter het eindproduct.

Een uitdaging voor beginners

Voor de minder leuke mensen die alleen een trui van bontgaren nodig hebben, een teddybeer voor je neefje of een lekker pluizig dekentje, dan heb je bij voorkeur al wat ervaring als haakster.

Bontgaren is ongelooflijk veelzijdig en kan in bijna elke context worden gebruikt. Het gebruik van het garen is slechts zelden voor het bijzondere plezier van degene die ijverig probeert het recept te volgen.

De steken zijn bijna onzichtbaar, en dit geeft nogal duidelijke moeilijkheden wanneer de teddybeer moet worden gehaakt. Als je een beginner bent, is het waarschijnlijk niet het beste idee om met het bontgaren te beginnen.

Als je daarentegen in de loop van de tijd een aantal goede en veeleisende haakpatronen achter je hebt gelaten, moet je niet bang zijn voor het bontgaren. Houd gewoon je tong recht in je mond en doe je voorbereidende werk.

Het wordt vaak aanbevolen om een voerdraad te gebruiken om de steken duidelijker te maken. Een begeleidende draad is een draad die u haakt met uw bontgaren.
Als je stevig in het breien bent, is het in je voordeel om je bonttrui of teddybeer te breien in plaats van te haken. De steken worden automatisch zichtbaar als je breit in plaats van hakt.

Teddyberen, dieren, kussens, dekens…

Nu voor de lol. Natuurlijk moet je een aantal geweldige ideeën hebben voor aankomende projecten voor bontgaren.

Zoals gezegd is bontgaren een ongelooflijk veelzijdig stuk garen dat je in bijna al je projecten kunt gebruiken. De meest populaire voorbeelden zijn natuurlijk de schattige en pluche teddyberen

Als je wat meer inspiratie nodig hebt voor een teddybeer voor je nichtje, lees dan hier meer recepten .

U stelt de limieten voor het gebruik van het bontgaren. Lees van welk materiaal het bontgaren is gemaakt en beoordeel van daaruit of het in uw project kan worden gebruikt.

Waarom bontgaren gebruiken?

Je hebt het bontgaren nodig als je er iets extra's van wilt maken. Zowel omdat het ingewikkeld is, maar ook omdat de trui, teddybeer of vloerkleed een exclusievere uitstraling heeft.

Dit betekent niet dat bontgaren het beste bod is voor garen voor uw volgende project. Natuurlijk moet je het gebruiken als je de aanblik van het mooie, pluche bontgaren niet kunt weerstaan.

Dus je moet het bontgaren gebruiken wanneer je daar zin in hebt, wanneer het je een esthetische uitdrukking geeft waar je niet tegen kunt.

Je kunt warmer, sterker en beter ademend garen vinden, maar als je eenmaal gevallen bent voor het bontgaren, zul je geen mooier garen vinden.

Het pluche en harige oppervlak, dat voor verwarring op een vacht kan lijken, geeft een geweldige uitstraling aan je trui, je vloerkleed of je kussens.
Wanneer je het op knuffelbeesten gebruikt, is de kwaliteit van het garen duidelijk. En dan heeft het meestal een ongelooflijk goede duurzaamheid, zolang je maar een goed materiaal kiest.

Lees hier meer over ons garen

Copyright LindeHobby