Wat is vlasgaren?

Als je als liefhebber van handwerk geïnteresseerd bent in duurzaamheid en natuurlijke materialen, dan is linnengaren een goede plek om te kijken. Het biologische en mooie garen is door zijn goede eigenschappen zeer actueel en je kunt het voor veel verschillende brei- en haakprojecten gebruiken.

Bekijk hier onze selectie van linnen garens

Vlasgaren is een natuurlijk product en dit betekent dat er geen chemicaliën of andere schadelijke stoffen zijn betrokken bij de productie van vlas. Het linnen garen heeft lange vezels en geeft een sterk en duurzaam garen. De vlasvezels alleen zijn vrij ruw en stug en daarom wordt er vaak een beetje viscose aan het garenmengsel toegevoegd, wat een extreem zachte en comfortabele structuur geeft.

Lees hier meer over garen

Hoe wordt linnen garen gemaakt?

Vlas is een sterke en plantaardige natuurlijke vezel die al lang bekend is en wordt gebruikt om sterke textiel en materialen te maken. In zijn tijd in Denemarken gebruikten we zelfs vlasvezels voordat de katoen hier uit het oosten kwam. Vlastextiel is in feite een van de vroegste die zijn gemaakt en gebruikt voor textiel.

De vlasplant wordt gekweekt in koele en vochtige omgevingen en daarom is het ook optimaal om hem in de Noord-Europese landen te kweken. Tegenwoordig vindt maar liefst 80% van de vlasproductie in de wereld plaats in Europa, met Frankrijk als de grootste producent.

De vlasplant is een relatief hoge plant die rijk is aan de lange vezels die gebruikt worden om linnentextiel en linnengarens te maken. De geoogste planten worden zes weken gedroogd en tijdens dit proces gaat de stengel van een groene kleur naar de bekende beige kleur waar het vlas bekend om staat. Of de beige tinten licht of donker worden hangt af van de hoeveelheid zon en regen waaraan de gedroogde vlasplant wordt blootgesteld.

Na het drogen worden de stelen gebroken en worden de lange vezels die uiteindelijk tot linnen of linnengaren worden gesponnen, gekamd en schoongemaakt.

Bekijk hier ons grote assortiment garens gesorteerd op soort

Wat zijn de voordelen van vlas?

Vlasgaren - en vlas in het algemeen - wordt vaak geassocieerd met zomerkleding, omdat het als materiaal licht, koel en comfortabel is om te dragen, en het laat de huid ademen.

Daarnaast heeft vlas een breed scala aan voordelen, die we hier op een rij zetten:

  • Hypoallergeen: Vlasgaren is een goed alternatief voor wie niet tegen wol kan. Vlasgaren is een natuurproduct en bevat niet de lanoline die in wolgaren zit en waar sommige mensen allergisch voor zijn.
  • Absorbeert en geeft vocht af: Vlasgaren kan zowel vocht opnemen als afgeven, en dit gaat sneller dan bij andere garensoorten. Dit maakt linnengaren een populair materiaal voor zomerkleding.
  • Temperatuurbeheersing: Vlasgaren is goed te dragen in relatie tot temperatuurbeheersing. Vlas reguleert zelfs tot 5 keer zoveel als wol en 19 keer zoveel als zijde - twee materialen die verder bekend staan om hun goede temperatuurbeheersing. Je zweet dus minder als je kleding van linnen of linnengaren draagt, en omgekeerd helpt het linnen het lichaam warm te houden als het buiten koud is.
  • Antiseptisch: Van vlas is bekend dat het antiseptisch is. Dat wil zeggen, het stoot bacteriën en microben af.
  • Pluisvrij: vlasgaren is ook een populair materiaal voor breien en haken, omdat de gladde structuur en het oppervlak na verloop van tijd niet aan flarden raken en er geen pluisvorming ontstaat zoals bij bijvoorbeeld wollen truien.
  • Lange levensduur: het vlasgaren is extreem duurzaam met zijn lange vezels - het kan zelfs langer meegaan dan katoengaren (link naar wat katoengaren is), dat bekend staat als een duurzaam garen.
  • Vermindering van UV-straling: Vlas heeft een zekere natuurlijke weerstand tegen UV-straling en kan de stralingsfactor zelfs bijna halveren. Daarom is het ook een goed idee om in de zomer kleding van linnen en linnengaren te dragen, omdat dit extra bescherming biedt tegen de scherpe zonnestralen.

Er zijn dus veel goede eigenschappen en eigenschappen die met linnengaren te maken hebben. De duurzame productie en de mooie en duurzame eigenschappen hebben vlas tot een materiaal gemaakt dat steeds meer in de schijnwerpers komt te staan en door velen wordt gebruikt voor verschillende ambachten.

Ontdek hier onze linnen garens

Wat kan ik maken van linnen garen?

Vlasgaren bestaat vaak uit een mengsel van vlas en andere vezels omdat dit het zachtste en meest comfortabele resultaat geeft. Zoals gezegd zijn pure vlasvezels erg rustiek, en het is een voordeel dat ze bij andere soorten vezels wat zachter worden. Het kan bijvoorbeeld katoen, viscose of bamboe zijn. Deze melanges maken het garen ook duurzamer, wat een groot voordeel is als je dingen breit of haakt die je zo lang mogelijk wilt hebben.

Hier zie je respectievelijk onze brei- en haakpatronen

Zoals gezegd wordt garen met linnen vaak gebruikt voor zomerse dessins, bijvoorbeeld een lichte en luchtige blouse in linnenmix met katoen en viscose , omdat het een ademende en vochtabsorberende kwaliteit heeft. Daarnaast draagt het linnen ook bij met een rustieke en natuurlijke uitstraling, wat goed past bij de Scandinavische zomermode en trend.

Door de antiseptische eigenschappen en de goede vochtopname kan linnengaren ook met voordeel worden gebruikt voor het breien van vaatdoeken, handdoeken en theedoeken . U kunt ook grote kleden van linnen haken of breien die een natuurlijke en rustieke toets aan het decor geven.

Lees hier meer over gebreide doeken

Hoe onderhoud ik werk in linnengaren?

De vlasvezels zijn, zoals eerder vermeld, extreem duurzaam. Toch moet je voorzichtig zijn bij het wassen van je linnenwerk om de beste pasvorm en structuur te behouden.

Het wordt over het algemeen aanbevolen om vlas op 30 graden te wassen en geen wasverzachter of bleekmiddel te gebruiken, omdat dit negatief kan reageren met de vlasvezels.

Voel je vrij om het zachte programma van de wasmachine te gebruiken voor het beste resultaat, en vergeet niet om het linnengoed plat te laten drogen - dat wil zeggen, liggend - om de pasvorm zo goed mogelijk te behouden. Als het linnen buiten in de frisse lucht wordt gedroogd, wordt het nog zachter.

Mocht het voorkomen dat er vlekken ontstaan op bijvoorbeeld een blouse van linnen garen, dan is het relatief eenvoudig om de vlekken weer te verwijderen. Laat de vlekken gewoon niet indrogen, maar maak ze in plaats daarvan onmiddellijk voorzichtig schoon als het ongelukje uit is.

Copyright LindeHobby