Gids: Tunesisch haken

De laatste jaren zijn haken en breien super populair geworden, en dit is iets waar veel mensen aan beginnen mee te doen. Dit kan zijn omdat het een heerlijke hobby is om te hebben - vooral in de winter, wanneer het onmiskenbaar gezellig is om te zitten binnen en begin aan zijn brei- of haakproject. Daarnaast is het altijd fijn om iets voor jezelf of anderen te kunnen breien of haken, en dan levert het een zee aan mogelijkheden op. Je kunt bijvoorbeeld dingen maken voor in huis, kleding, grappige figuren, doeken en theedoeken of iets heel anders.

In feite is het bijna alleen de verbeelding die de grenzen bepaalt, en het gaat er gewoon om zijn creatieve geest te ontplooien. Zo heb je altijd de mogelijkheid om iets heel bijzonders en unieks te maken in relatie tot de persoon aan wie je jouw brei- of haakproject wilt schenken. Vooral haken wordt steeds populairder en er zijn veel verschillende soorten technieken en methoden als het gaat om haken. Daarom is het goed om met jezelf te bedenken wat voor soort haak je wilt leren. Het vereist altijd veel oefening elke keer dat je aan een nieuw project begint, en hetzelfde geldt voor haken.

Een van de vormen van haken die steeds wijder wordt, is Tunesisch haken. Dit type haken kan worden omschreven als een soort mix van zowel breien als haken, wat ook een van de redenen kan zijn voor de populariteit van de methode. Als je aan de slag wilt met Tunesisch haken, maar niet goed weet waar je moet beginnen, dan hebben we hier bij LindeHobby gelukkig voor gekozen om een kleine handleiding te maken over hoe je een goed resultaat kunt behalen met Tunesisch haken. We begeleiden je zowel naar het gebruik van de juiste materialen als naar de techniek die je nodig hebt als je op Tunesische wijze wilt haken. Lees daarom hier de handleiding en maak een goede start met uw Tunesisch haakproject.

Je hebt het nodig

Gelukkig is Tunesisch haken relatief eenvoudig, net als gewoon haken, en daarom zijn er niet veel dingen die je nodig hebt om een geweldig resultaat te bereiken. Het vereist natuurlijk wel dat je over de juiste middelen beschikt voor Tunesisch haken. Hier raden we je aan om het volgende aan te schaffen voordat je begint met Tunesisch haken:

  • Een Tunesische haaknaald van ongeveer 7 mm en met een draad van 60 cm voor grotere projecten. Bekijk hier onze Tunesische haaknaalden.
  • Garen naar eigen behoefte, maar bij voorkeur met een aanbevolen naalddikte van 5.

Dit zijn dus de enige twee dingen die je hoeft te doen voordat je aan je Tunesische haakproject begint, dus het is bijna tijd om te gaan. Hier bij LindeHobby verkopen we zowel garen in allerlei kleuren en maten als Tunesische haaknaalden van uitstekende kwaliteit. Daarom kunt u een kijkje nemen in onze selectie en precies vinden wat u nodig heeft voor Tunesisch haken.

Vind de juiste techniek

Iets dat een beetje anders is aan Tunesisch haken, is dat je heen en weer hakt in plaats van het haakwerk om te keren. Hieronder vind je de basistechnieken die je moet kennen om Tunesisch haken te maken. Gelukkig is Tunesisch haken ook een simpele vorm van haken, dus wees niet bang om jezelf in de leuke methode te storten.

Luchtsteken: net als bij normaal haken, begin je met het maken van een reeks luchtsteken. Je begint een haakpatroon bijna altijd met het maken van luchtsteken, dus het is geen uitzondering bij Tunesisch haken. U begint met het maken van een lus om de Tunesische haaknaald, waarna u deze strakker maakt. Leid vervolgens het garen om de Tunesische haaknaald en naar beneden door de lus die u zojuist hebt gemaakt. Op een simpele manier heb je je eerste luchtmasker gemaakt. Ga dan door tot je het gewenste aantal luchtmaskers hebt zodat je aan de volgende techniek kunt beginnen.

Verzamelrijen: Als je genoeg luchtmaskers hebt gemaakt, maak je de zogenaamde verzamelrijen. Het is een vrij simpele techniek waarbij je lussen moet oppikken in de luchtmaskers waar je al een serie van hebt gemaakt. Hier is het een goed idee om te beginnen door in de tweede luchtsteek in de rij te gaan en vervolgens het garen om de Tunesische haaknaald te wikkelen. Trek dan de draad eruit en ga zo verder, zodat van rechts naar links lusjes worden opgenomen van alle luchtsteken in de rij.

Maskeerrijen: Wanneer je weer de hele rij hebt gelopen, en het einde van je luchtmaskers hebt bereikt, dan is het tijd om een zogenaamde maskeerrij te maken. Hier wikkel je het garen weer om de Tunesische haaknaald en haal je het door de eerste steek. Dan keer je het garen weer en haal je het deze keer door de eerste twee steken op de naald, zodat dit pas de eerste keer is dat je de naald door een enkele steek haalt. Doe dan hetzelfde, zodat je de hoes constant door twee steken heen slaat. Hierna ga je verder met het maken van verzamelrijen en steekrijen heen en weer en zo heb je de techniek voor Tunesisch haken gevonden.

Aan de slag met Tunesisch haken

Deze gids helpt je gegarandeerd op weg om een ander soort haakwerk uit te proberen. De techniek is relatief eenvoudig, en je kunt de techniek vooral proberen als ervaren haakster, maar het kan ook gemakkelijk worden gedaan, zelfs als je een beginner bent en helemaal groen in het veld. Als je al gek bent op verschillende soorten haakwerk, dan kun je een kijkje nemen tussen onze heerlijke producten, waar je altijd de beste haaknaalden en het lekkerste garen kunt vinden - en misschien zelfs investeren in je eerste Tunesische haaknaald. Het gaat erom jezelf te storten op het leren van Tunesisch haken. Onthoud dat alleen de verbeelding de grenzen bepaalt wanneer je een nieuw haakproject moet beginnen.

Copyright LindeHobby