Hoe gebruik je een garenalternatief?

Heb je een echt goed alternatief voor een garen gevonden, maar twijfel je een beetje of de twee garens elkaar kunnen vervangen. Dan hebben we een aantal goede tips en trucs verzameld om het beste garenalternatief te vinden en te gebruiken, zodat je brei- of haakvastheid nog steeds past.

Wanneer u het juiste garenalternatief moet vinden, is het eerst en vooral belangrijk dat de breisterkte gelijk is. U kunt het vergelijken door de informatie over de twee garens op de banner of online te bekijken, waar u informatie over het garen kunt vinden. De breispanning wordt meestal als volgt aangegeven:

Aanbevolen stokjes: 5 mm
Stekenverhouding: 10 x 10 cm = 17 steken x 22 naalden

Dit betekent dat wanneer u 17 steken en 22 naalden heeft gebreid, het breipatroon 10 centimeter per naad moet zijn. U kunt hier meer lezen over breikracht en hoe u deze bereikt.

Een van de dingen waar je op moet letten bij alternatieven, en die mensen vaak bedriegt, is dat hoewel het garen dezelfde breisterkte heeft, de looplengte niet noodzakelijk hetzelfde is. Looplengte is de lengte die het garen heeft. De looplengte wordt meestal gegeven op basis van het aantal grammen in de sleutel, zoals hier:

Gewicht / lengte: 50 g = ca. 150 meter

Hoe wordt de hoeveelheid garen berekend voor een alternatief?

Wanneer je 1 draad moet vervangen door 1 andere draad en de stekenverhouding is hetzelfde, dan kan dat uit het volgende voorbeeld worden berekend.

In het recept moet 300 g worden gebruikt. van garen A.

Garen A: 50g. = 150 meter.
Dit komt overeen met de 6 sleutels van 900 meter

Garen B: 50g = 125 m.
Nu willen we dat garen B ook in totaal 900 meter meet. Dit gaat het gemakkelijkst door 900 te delen door 125 = 7,2 sleutels.

Hier raden we altijd aan om voor de zekerheid 8 sleutels te kiezen.

Twijfel je nog? Neem dan contact op met onze klantenservice, die je graag helpt met jouw garenalternatief

Copyright LindeHobby