Wat is polyamidegaren?

Als je het woord polyamide niet meteen herkent, dan weet je zeker van nylon - en het is eigenlijk hetzelfde materiaal in kwestie. Polyamide is dus ook wel bekend als nylon en er is een soort vezel die gebruikt kan worden in bijvoorbeeld garenmengsels om de duurzaamheid te versterken en het garen veel duurzamer te maken.

Polyamide is een synthetisch geproduceerde vezel die extreem sterk is. Polyamidegaren is een van de meest duurzame en robuuste garens die worden gebruikt voor handwerk. Polyamidegaren is daarom bijzonder geschikt als je voorwerpen of kleding wilt breien die in het dagelijks leven veel worden gebruikt en die keer op keer in de machine moeten kunnen worden gewassen.

Het komt niet vaak voor dat u puur nylon of polyamide garen op de banner ziet staan. Het zal eerder een percentage zijn, zoals 25% polyamide of nylon, dat voorkomt in een mengsel met andere garens zoals polyester, wol, bamboe of zijde.

Hoe maak je polyamide garen?

Zoals gezegd is polyamide een synthetische vezel. Het is gemaakt van synthetische polymeren, een soort plastic. De polyamidevezels worden gesmolten en vervolgens tot draden gesponnen die door een constante luchtstroom worden gekoeld. Dan kun je de draden lang uitrekken en zo de grote elasticiteit en duurzaamheid van het polyamide creëren.

Wat zijn de voordelen van polyamide?

Polyamide - of nylon - is om vele redenen een populaire vezel om te gebruiken bij de vervaardiging van kleding en garen. Het belangrijkste voordeel van polyamide is de hoge slijtvastheid en sterkte van het polyamide, waardoor het nuttiger is voor de vervaardiging van alledaagse kleding en voorwerpen die vaker moeten worden gewassen dan delicatere materialen zoals wol en zijde .

De polyamidevezels geven het polyamidegaren een hoge maatvastheid en het garen heeft ook een hoge elasticiteit. Hierdoor is wat je breit makkelijker in vorm te houden en krimpt het niet bij het wassen, wat je wel riskeert bij brei- en haakwerk in bijvoorbeeld katoen.

Wat kan ik doen met polyamidegaren?

Polyamidegaren - of garen met nylon - heeft, zoals gezegd, een ontzettend duurzame kwaliteit. Daarom worden garenmengsels met polyamidevezels ook gebruikt voor allerlei verschillende patronen voor kinderkleding , gebreide sokken in een sokkengarenmengsel van wol en polyamide, gebreide wanten en dergelijke.

Polyamide gemengd met wol wordt vaak sokkengaren genoemd. Het bedekt dus een garenmengsel dat bijzonder geschikt is voor het breien van stevige en duurzame sokken en sokken. Naast blenden met wol zijn er ook polyamide blends met alpaca, polyester, zijde en pure wol. De verschillende kwaliteiten van de menggarens kunnen worden versterkt door de duurzaamheid van de polyamidevezels.

Lees hier meer over onze verschillende garens

Polyamidegaren is daarom vooral handig voor breiprojecten waar je lang mee wilt doen en die vele jaren mee kunnen gaan en vele keren in de wasmachine kunnen.

Bekijk hier onze grote selectie gratis recepten

Polyamidegaren en onderhoud

Polyamide is, zoals gezegd, een aantal extreem duurzame en duurzame vezels. Ze kunnen dus ook een beetje van elk en ze helpen de levensduur te verlengen van de natuurlijke vezels waarmee ze worden gemengd in bijvoorbeeld sokkengaren.

U moet echter voorzichtig zijn bij het wassen van polyamidegarens bij hoge temperaturen. Het wordt aanbevolen om stoffen en materialen met polyamide te wassen op maximaal 60 graden, anders riskeert u beschadiging van de synthetische vezels. Als je wilt, kun je je breiprojecten strijken van polyamidegaren, maar doe dit op een lage temperatuur en leg eventueel een vochtige doek tussen het strijkijzer en wat er wordt gestreken.

Copyright LindeHobby