Wat is wolgaren?

Of je nu breit of niet, je hebt vast wel eens kennis gemaakt met wol. Wol is een fantastisch materiaal dat ongelooflijk populair is om te gebruiken in kleding en kleding. Het is warm, isolerend en perfect om te dragen als het koud is.

Wol is afkomstig van schapen en de kwaliteit van de wol hangt vaak af van het schapenras en hoe de wol wordt verwerkt. Wanneer je wol moet omzetten in wolgaren, begin je met het sorteren van de wol op basis van waar het bij de schapen vandaan komt. Vervolgens wordt de wol gekaard voordat deze uiteindelijk tot wolgaren wordt gesponnen. Wanneer je de wol spint, bepaal je zelf hoe dik of sterk de draad moet zijn en dus hoe dik het garen wordt.

Bekijk hier onze enorme selectie wolgarens

Daarom zijn wolgarens verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten en varianten. De kwaliteit hangt vaak af van de dikte van de wolharen. Zo zijn lange wolharen vaak grof en dunne wolharen vaak fijner van structuur. Bij ons streven we naar een grote keuze aan wolgarens in verschillende kwaliteiten, zodat u gemakkelijk het soort wolgaren kunt vinden dat bij uw project past.

Let op lanoline in wol

Lanoline is een waslaag die in de wol zit en wordt geproduceerd in de huidklieren van schapen. Het helpt de wol waterafstotend te maken en beschermt de schapen tegen de kou. Als je de wol van een schaap hebt geprobeerd aan te raken, heb je waarschijnlijk ervaren dat het een beetje vettig aanvoelt - het is lanoline. Hoe meer lanoline het schaap in zijn wol heeft, hoe waterafstotender de wol is. Dit is vooral gunstig voor de schapen die in landen leven waar het vaak regent.

Helaas tolereren sommige mensen lanoline niet en zijn daarom allergisch voor kleding die wolgaren bevat. Ze kunnen in plaats daarvan met voordeel kleding breien met alpaca-garen , omdat de alpaca-lama geen lanoline produceert.

Lees hier meer over alpaca garen

Wat kan ik breien in wolgaren?

Wol is een ongelooflijk populair materiaal. Het bestaat al vele jaren en is altijd gebruikt in onze kleding. Het is zeer duurzaam en als je het goed behandelt, kun je de kleding jarenlang dragen.

Veel mensen kiezen ervoor om met wolgaren te breien wanneer ze een trui moeten breien. Dit doen ze onder andere omdat het makkelijk is om je warm te houden met een trui gebreid in wol. Er zijn veel eenvoudige patronen die je kunt volgen als je wilt breien met wolgaren. De recepten begeleiden je van begin tot eind zodat je het makkelijk bij kunt houden.

Ben je op zoek naar een uitdagender project, en ben je klaar om jezelf over een mooie trui voor mannen te werpen? Dan kun je bijvoorbeeld met dit recept aan de slag.

De trui bestaat uit 100% scheerwol en het garen is van het erkende merk DROPS. De trui is zeer stijlvol en eenvoudig van ontwerp en perfect voor jou die uitgedaagd wil worden in je breiwerk.

Wij verkopen alle Drops garens. Bekijk ze hier allemaal

Als je een beginner bent in de breiwereld, kun je beginnen met kleinere projecten. Het kan onder andere een muts, een sjaal of een hoofdband van wolgaren zijn. En als je de moed hebt, kun je dit patroon ook uitproberen op een paar zelfgebreide wollen sokken - we zijn er vrij zeker van dat je ze geweldig zult vinden.

Ben je benieuwd naar meer recepten, kijk dan gerust hier.

Wat zijn de voordelen van breien in wolgaren?

Naar onze mening zijn er veel goede redenen om wolgaren te breien. Wolgaren is temperatuurregulerend en kan dus helpen om je warmte te geven of af te koelen. Als je het bijvoorbeeld koud hebt, is het een goed idee om een blouse van wolgaren dicht bij je lichaam te hebben, omdat je het het snelst opwarmt.

Wolgaren neemt vocht op zonder nat te worden. Zo kan een blouse van wolgaren warm aanvoelen, ook als deze vochtig is.

Een van de voordelen van wolgaren is dat het in veel verschillende kwaliteiten en diktes verkrijgbaar is. Zo kies je zelf of je een dikke wollen trui wilt breien voor de koude dagen, of dat je een dunne wollen trui wilt breien die je onder alle andere kleding kunt dragen. U heeft dus veel vrijheid bij het breien met wolgaren.

Lees hier meer over onze breipatronen

Hoe behandel en was je kleding die is gebreid van wolgaren?

Het is belangrijk dat je goed oplet hoe je kleding wast die wolgaren bevat. Als je dat niet bent, kan je harde werk snel worden verspild - en je zelfgebreide creatie kan snel in de prullenbak belanden.

Als u bijvoorbeeld klaar bent met het breien van een blouse, raden wij u aan deze uit te spoelen voordat u hem aantrekt. Zo krijg je spinolie en vuil uit de blouse. En bovendien zullen de maskers op hun plaats vallen en fijner bezinken.

Als je je zelfgebreide blouse na gebruik moet wassen, raden we je aan deze met de hand te wassen. Het is de zachtste manier van wassen en het water mag niet meer dan 30 graden heet zijn. Na het wassen kun je de blouse met voordeel in een handdoek doen en het water er voorzichtig uitknijpen. Tot slot is het belangrijk dat je de blouse plat laat drogen. Op deze manier behoudt het zachte materiaal beter zijn vorm.

Veel plezier met je volgende project met wol :-)

Lees hieronder meer over SuperWash.

Copyright LindeHobby