Wat is superwashed garen?

Ben je net begonnen aan je breiavontuur, of heb je al veel ervaring met garen en breinaalden? Het maakt niet uit hoeveel projecten je achter je hebt, je kunt waarschijnlijk knikken als erkenning dat er veel verschillende soorten garen zijn.

Als je op zoek bent naar een bijzonder sterke garensoort die echt tegen een stootje kan, dan is er een goede reden om op zoek te gaan naar superwashed garens. Dit type garen is bijzonder duurzaam en kan in de machine worden gewassen. Het garen kan normaal gesproken zonder problemen op 40 graden worden gewassen. Daarentegen kunnen veel soorten garen alleen met de hand worden gewassen. Met superwashed garen kun je er dus zeker van zijn dat je creaties maakt die keer op keer gewassen kunnen worden.

Bekijk hier onze grote selectie superwashed garens.

Als je naar wolgaren kijkt, kan het in het begin moeilijk zijn om te zien of het verwerkt is. Pas als je echt gaat breien, zie je de structuur van het garen. Garens met onbehandelde wol zijn doorgaans meer gerafeld dan superwashed garens.

Waaruit bestaat het met superwash behandelde garen?

Als je nog nooit van superwashed-garen hebt gehoord, weet je misschien wel van gemerceriseerde wol. Gemerceriseerde wol krijgt in principe dezelfde behandeling als dit type garen, waardoor ze erg op elkaar lijken. Wol is een fantastisch materiaal dat vaak wordt gebruikt in verband met breien en haken.

Als je ook geen genoeg kunt krijgen van wolgaren, kun je veel meer lezen over wolgaren door hier te klikken.

Er is echter één verschil tussen de twee soorten garen. Wol in bijvoorbeeld superwashed garen is niet dezelfde wolsoort die je kent van andere garenkwaliteiten. In zijn pure vorm kan wol behoorlijk veel water bevatten, wat ook de reden is waarom het als warmte-isolerende factor kan worden gebruikt.

Bij het maken van superwashed garen heeft de wol niet dezelfde eigenschappen. Dit maakt onder andere het garen gladder, waar wol in de traditionele zin compacter is. Als je een beetje sceptisch bent over breien met wol, ben je waarschijnlijk verre van de eerste. Wol kan soms krimpen als het in de machine wordt gewassen. Bij behandelde wol is dit niet het geval. Hier zorgen dichte wolvezels ervoor dat het materiaal op vrij hoge temperaturen gewassen kan worden.

Hoe wordt superwashed garen gemaakt?

Als dit de eerste keer is dat je dit populaire type garen gaat gebruiken, is het misschien een goed idee om te weten hoe het wordt gemaakt. Op deze manier heb je ook een heel goed startpunt om te weten hoe je het garen moet hanteren, zowel tijdens als na je breiproject.

Ontdek hier onze grote selectie breipatronen

De eigenlijke productie van het garen vindt plaats over twee ronden. Eerst wordt de wol in chloor gebaad, zodat eventuele ongelijke vezels worden neergelegd. Het is ook de methode die ervoor zorgt dat het garen niet dezelfde conditie bereikt als pure wol. Na dit proces wordt het garen bedekt met een zeer dunne laag siliconen. Het is de siliconen in superwashed garen die onder andere helpt om het gladde oppervlak van het garen te creëren. De siliconen helpen ook alle vezels samen te trekken. Door deze dichtheid is het materiaal bestand tegen machinewas, wat anders niet voor alle soorten garen geldt.

Wil je je project echter afmaken met mooie accessoires, dan moet je goed opletten of deze bestand zijn tegen machinaal wassen. Bij ons vindt u altijd een spannende selectie van hoogwaardige accessoires. Zo vind je er alles van ritsen en ritsen tot leren koord en diverse banden. Wil je blijven profiteren van de mogelijkheid om de stof in de machine te wassen, dan kan het een goed idee zijn om accessoires te kiezen die ook in de machine gewassen kunnen worden.

Bekijk hier onze grote selectie accessoires voor uw project

Waar kan ik superwashed garen voor gebruiken?

Je hebt veel geweldige mogelijkheden om spannende creaties te maken met superwashed garen. Een van de voordelen van dit type garen is bijvoorbeeld dat het garen hypoallergeen is. Met dit garen kun je dus gemakkelijk truien, blouses en andere mooie tops breien, omdat het geen last heeft van de huid. Bovendien is superwashed garen bijzonder handig voor bijvoorbeeld alledaagse kleding, omdat het bestand is tegen machinewas. Op die manier is het ideaal voor het maken van kleding die je vaak gebruikt.

Als je voor een van de jongsten in het gezin moet breien, een kraamcadeautje of iets dergelijks wilt hebben, kun je ook overwegen om superwashed garen te gebruiken. Het materiaal is gemakkelijk schoon te maken en u hoeft zich niet op dezelfde manier zorgen te maken over vuil en vuil, wat een natuurlijk onderdeel is van het hebben van kleine kinderen.

Als je geen inspiratie hebt voor spannende patronen, kun je altijd een kijkje nemen in onze indrukwekkende selectie van geweldige breipatronen .

Lees hier meer over onze breipatronen

We hebben voor ieder wat wils, dus waarschijnlijk vindt u ook iets dat aansluit bij uw wensen en behoeften. De overgrote meerderheid van de recepten is zelfs gratis, dus je hebt echt een goede kans om veel verschillende spannende projecten uit te proberen.
Superwashed garens zijn er in veel verschillende kleuren. Als je droomt van het breien van een uniek en persoonlijk project, stort je dan gewoon in een garen in een mooie kleur. Als alternatief kun je dit type garen ook in meer neutrale tinten vinden, als je in werkelijkheid meer van een iets ingetogen uitdrukking houdt.

Hoeveel kost superwashed garen?

Breien en haken hoeft niet duur te zijn - ook niet als je met superwashed garen werkt. Het populaire garen vind je dan ook vaak tegen scherpe prijzen. Vaak heeft u ook de mogelijkheid om verschillende pakketoplossingen te verkrijgen, waarbij u de mogelijkheid heeft om groot in te kopen tegen extra goede prijzen.

Als je niet veel wilt missen, kun je ook altijd onze uitverkoop in de gaten houden. Hier bieden wij doorlopend diverse veelgevraagde producten aan tegen een gereduceerde prijs. Er is dus een goede reden om in het assortiment te kijken, want misschien vind je nu superwashed garen tegen een gereduceerde prijs.

Copyright LindeHobby