Wat is alpaca garen?

Als beginner of ervaren breister kent u waarschijnlijk alpaca-garens. Het zachte garen is perfect als je jezelf of iemand in je omgeving wilt verwennen met een blouse, sjaal of muts van de beste kwaliteit. Alpaca garen is een fantastisch zacht materiaal van hoge kwaliteit. Het voelt zijdezacht aan op de huid en je hoeft je geen zorgen te maken dat het gaat krabben.

Alpaca garen is afkomstig van de alpaca lama, die leeft in het Andesgebergte van Peru en Bolivia. Het is een kleine, langharige lama van ongeveer een meter hoog. De structuur van de wol van de alpaca lama lijkt erg op de structuur die we kennen van schapen. De wol van de alpaca lama is echter aanzienlijk fijner en ongelooflijk duurzaam.

Bekijk hier onze grote selectie garens met alpaca

De wol van de alpaca lama wordt niet blootgesteld aan chemicaliën totdat deze is geverfd. Bovendien bevat de wol geen lanoline, daarom wordt het als allergievriendelijker beschouwd dan gewone schapenwol. Daarom kunt u voordelig breien met alpacagaren als u allergisch bent voor schapenwol.

Wat zijn de eigenschappen van alpaca garen?

Als we alpaca-garen vergelijken met veel van de andere soorten garen die we verkopen, dan heeft alpaca-garen ongelooflijk veel voordelen, als je het ons vraagt. Omdat het erg lijkt op gewone schapenwol, is het zowel verwarmend als isolerend. Hij is heerlijk te gebruiken in de herfst onder een jas of op een zwoele zomeravond als de zon onder is.

Lees hier meer over onze verschillende soorten garen

In vergelijking met gewone wol is de wol van de alpaca lama zowel lichter als zachter. Daarom is alpaca-garen perfect voor het breien van blouses en truien, omdat het lekker warm is en gemakkelijk te dragen is. Alpaca garen is ook meer waterafstotend dan andere soorten garen, wat een voordeel kan zijn als je bijvoorbeeld blouses of mutsen breit.

Wat kun je breien met alpaca garen?

Alleen de verbeelding bepaalt de grenzen van wat je kunt breien met alpaca-garen. Het garen is fantastisch te gebruiken voor zowel blouses, sjaals, wanten als mutsen, omdat het de warmte ongelooflijk goed vasthoudt, terwijl het lekker zacht is om te dragen.

Alpaca garen wordt vaak gemengd met andere soorten garen zoals merino garen, wol garen of polyamide garen . De verschillende vezels vullen elkaar bij elkaar aan. Op die manier heb je de mogelijkheid om het soort alpaca-garen te krijgen dat precies bij je project past.

Zie het patroon voor deze mooie blouse . Het is gebreid van het DROPS Air alpaca garen, dat 65% alpaca, 28% polyamide en 7% wol bevat. Hier krijg je een blouse die lekker zacht, warm en luchtig is doordat hij is samengesteld uit verschillende vezels.

Ontdek hier de vele mooie Drops Air kleuren

Wanneer je een sjaal of muts draagt, is het voor veel mensen belangrijk dat deze niet krast. Want dat kriebelende of jeukende gevoel kan snel ontstaan als je het warm krijgt. Daarom kunt u voordelig uw sjaal of muts van alpacagaren breien. Hier krijg je hetzelfde effect als wanneer je gewone wol gebruikt - maar zonder het jeukende gevoel. Ook bij de hals zal de sjaal zacht aanvoelen tegen je blote huid.

Bekijk hier ons recept voor een lekkere warme muts en sjaal in alpaca garen.

Je kunt natuurlijk heel veel andere kleding breien dan blouses en sjaals. Als u op zoek bent naar inspiratie voor uw volgende breiproject, kunt u hier een kijkje nemen in onze grote selectie breipatronen .

Hoe alpaca garen te behandelen?

Bij het wassen van alpaca garen is het belangrijk dat je dit met de hand doet. Het water mag maximaal 30 graden heet zijn en je moet ervoor zorgen dat de kleding plat droogt. De reden waarom kleding gebreid van alpaca garen plat en bij voorkeur in de juiste vorm moet drogen, is dat het garen uit vorm kan raken. Dit komt door de zachtheid van het garen.

Net als gewoon wolgaren kan alpaca-garen niet in de wasmachine worden gestopt. Als je alpacagaren in de wasmachine doet, worden de vezels beschadigd en gaat de kleding kapot. Daarnaast is het ook geen goed idee om wasverzachter te gebruiken bij het wassen van kleding van alpacagaren.

Alpaca lamawol is zelfreinigend, waardoor je je kleding van alpacagaren niet vaak hoeft te wassen. Je kunt hem met voordeel buiten hangen of een wandeling maken in de vriezer om eventuele bacteriën te verwijderen.

Lees hier meer over al onze garens en hoe ze behandeld moeten worden

Vind precies het type alpaca garen dat bij je past

Hier bij LindeHobby is het belangrijk voor ons om een grote selectie alpaca-garens te hebben die aansluiten bij de behoeften van onze klanten. Daarom vind je er veel verschillende soorten alpaca garen - zowel soorten 100% alpaca garen, als soorten die gemengd zijn met andere materialen.

Lees hier meer over onze breipatronen

Alpaca-garen is perfect als je jezelf wilt overgeven aan een breiproject dat je een gevoel van verwennerij geeft in het dagelijks leven. Als je aan het breien bent met het alpaca garen, voel je al snel hoe heerlijk zacht het garen is. En als je klaar bent met het project, was je het gewoon en laat je het drogen, en dan ben je klaar om je nieuwe, zachte en zelfgebreide project aan te trekken.

Meer weten over haken volgens een patroon? Dus check het hier

Veel plezier met je volgende breiprojecten.

Copyright LindeHobby