Wat is katoengaren?

Voor velen is katoengaren het eerste garen waarmee ze proberen te werken. Dit komt omdat het klassieke katoengaren heel gebruikelijk is - zowel 100% katoen als katoenmengsels - en voor veel verschillende soorten handwerk kan worden gebruikt.

Katoengaren is een natuurproduct. Dat wil zeggen, in zijn pure vorm is het niet gemengd met synthetische draden, maar bestaat het uit 100% katoen. Katoengaren is zeer duurzaam en het is gemakkelijk om met de dunne en zachte draad te werken. Bovendien is de overgrote meerderheid bestand tegen katoengaren, waardoor het een populair materiaal is.

Bekijk hier onze grote selectie katoenen garens

Waar komt het katoengaren vandaan?

Katoen komt van de katoenplant. Het groeit in subtropische en tropische klimaten en is al duizenden jaren bekend en gebruikt voor katoen in landen als China en India.

Als de katoenplant bloeit, veranderen de zaadcapsules in een soort witte plukjes. Het is het katoen. Deze oogst je en verwerkt vervolgens de vezels, die worden gekaard en gedraaid tot heerlijk katoengaren.

Er zijn veel verschillende soorten katoen en deze produceren katoen met verschillende vezellengtes. Het is de lengte van de vezels die bepaalt hoe hoog de kwaliteit van het betreffende katoen is. Lange vezels zijn de fijnste en geven het zachtste garen, dat ook het meest duurzaam is.

Katoengaren kan 100% puur katoen zijn of afgewerkt worden om bepaalde eigenschappen, zoals stevigheid of slijtvastheid, te bevorderen. Dit geldt bijvoorbeeld voor gemerceriseerd katoengaren (link naar gemerceriseerd katoengaren) .

Organisch katoen

Je hebt misschien wel eens gehoord van garen van biologisch katoen, maar wat is het verschil tussen garen van conventioneel katoen en garen van biologisch katoen?

Voor de conventionele katoenproductie zijn, net als bij de biologische productie, geen regels en limieten vastgesteld voor het gebruik van pesticiden en gifstoffen op het land. Vooral de katoenplant is gevoelig voor deze stoffen en daarom kan men voordelig voor de biologische variant kiezen. Zowel ter ondersteuning van de meer duurzame en biologische productie - die tot 94% minder broeikasgassen uitstoot - als om zichzelf en zijn huid te beschermen tegen de chemicaliën die zich kunnen ophopen in het conventionele katoengaren.

Ontdek hier ons biologische garen

De voordelen van katoengaren

Het klassieke garen van 100% katoen is gemakkelijk en comfortabel om mee te breien en te haken. De zachtheid en lichtheid maken het gemakkelijk om mee te werken en de textuur geeft een fijn en zeer gelijkmatig resultaat. Bovendien is katoengaren meestal ook niet duur en verkrijgbaar in een groot aantal verschillende kleuren, waardoor het populair is om voor veel projecten te gebruiken.

Katoengaren kan vocht opnemen en warmte vasthouden. De kwaliteit is niet zo sterk als die van wol, maar toch kan katoen ook veel vocht opnemen zonder het af te geven.

Katoen is gemakkelijk te verven en daarom vind je katoengaren ook in allerlei kleuren. Bovendien krult katoen niet, waardoor het populair is voor van alles, van accessoires tot kleding.

Katoengaren kan en zal met bijna alle andere garensoorten gemengd worden. Bijvoorbeeld bamboe/katoen, viscose/katoen en linnen/katoen. De garensoorten zijn gemengd om eigenschappen zoals absorptievermogen en duurzaamheid te verbeteren.

Als je op zoek bent naar puur katoen, dan staat Egyptisch katoen aan de top van de schaal boven de fijnste katoensoort. Egyptisch katoen heeft bijzonder lange vezels, die een kwaliteitskenmerk zijn en die een exclusiever garen opleveren dat wordt gebruikt voor het breien voor baby's en voor fijne en vrouwelijke kledingontwerpen.

Ontdek hier onze selectie katoenen garens

Wat kan ik maken van katoengaren?

Velen zullen knikken als erkenning dat ze katoengaren hebben gebruikt als een vorm van garen voor beginners. Omdat het zo gemakkelijk is om mee te werken, hebben beginners in haken en breien vaak pannenlappen , doeken en handdoeken van katoengaren gemaakt voordat ze verder gingen met ingewikkeldere recepten.

Lees hier meer over gehaakte pannenlappen

Maar katoengaren is zeker niet alleen voor beginners, en van het lichte garen kun je doeken, kleding voor kinderen en volwassenen en accessoires maken.
Zoals vermeld, zijn enkele van de klassieke ontwerpen die worden gebruikt voor katoenen garens fijne vaatdoeken en handdoeken voor de keuken en badkamer. Het kunnen ookretro pannenlappen zijn met een oma dessin of doeken, waar je speelt met patronen en vormen zoals bij deze fijne mosseldoeken.

Als je luchtige en lichte kleding voor het zomerseizoen wilt breien, dan is katoengaren het perfecte garen om dat in te doen. Het kan een mooie en kleurrijke zomertop zijn of een mooie gebreide top met een taille snit .

Lees hier meer over gebreide blouses

Je kunt kerst dit jaar ook extra gezellig maken door je te storten op zelfgemaakte kerstversieringen van katoengaren. Je kunt er bijvoorbeeld fijne hartjes voor op tafel of sterren voor ophangen .

Katoengaren kan dus het hele jaar door voor handwerk worden gebruikt, en het is alleen de verbeelding die de grenzen bepaalt van wat je met katoengaren kunt maken.

Hoe onderhoud ik kleding van katoengaren?

Katoengaren is niet zo delicaat als bijvoorbeeld wolgaren, maar je moet je katoenen kleding bij het wassen toch goed verzorgen om kleur en structuur te behouden.

Gebreide kleding van katoen kan in de regel op de gebruikelijke 40 graden in de wasmachine en tot 60 graden worden gewassen. Een voordeel als je bijvoorbeeld gebreide of gehaakte vaatdoeken voor in de keuken hebt. Controleer dit echter altijd op de banner op uw garen, aangezien het per garensoort kan verschillen of ze in de machine kunnen worden gewassen.

We raden je aan om geen wasverzachter te gebruiken om je katoenen garen mee te wassen, omdat dit de natuurlijke vezels aantast. Kleding van katoengaren mag ook niet in de droogtrommel worden gedroogd, omdat het risico bestaat dat het krimpt. Katoengaren kan een beetje krimpen tijdens het wassen, maar je kunt het meestal weer in vorm rekken als je het te drogen legt.

Bekijk hier onze grote selectie gratis recepten

Copyright LindeHobby