Wat is gemerceriseerd katoengaren?

Je kent gegarandeerd katoengaren - het lichte, zachte en vaak veelkleurige garen waarin het populair is om vaatdoeken, pannenlappen en niet in de laatste plaats zomerkleding te breien. Maar ken je ook gemerceriseerd katoengaren?

Gemerceriseerd katoengaren is kort gezegd katoengaren dat aan het oppervlak is behandeld met natriumhydroxide. Deze behandeling vormt een dunne en beschermende film van siliconen over de fijne draadjes in het katoengaren, waardoor de vezels minder krimpen bij het wassen. Daarom kan gemerceriseerd katoengaren zijn vorm beter behouden in de was en is het ook duurzamer dan puur katoen.

Deze eigenschappen maken gemerceriseerd katoengaren een populaire keuze voor velen die duurzame ontwerpen willen breien of haken.

Bekijk hier onze grote selectie katoen

Hoe ziet gemerceriseerd katoengaren eruit?

Gemerceriseerd katoengaren komt voornamelijk in evenveel kleuren als normaal katoengaren. De behandeling heeft geen invloed op de manier waarop katoengaren tijdens de productie kan worden geverfd. Als je zelf wilt verven, dan zijn het ongeverfde en biologische katoengarens waar je aan moet komen.

Het gemerceriseerde katoengaren staat bekend om zijn glanzende oppervlak en glanzende afwerking. Voor sommigen is het gelijk aan een meer synthetisch product, terwijl anderen zullen denken dat het een leuk effect geeft aan het breien of haken.

Het is duidelijk aan het individu om te beoordelen of ze liever werken met het duurzamere en gemerceriseerde katoengaren en de structuur ervan, of dat ze meestal voor het authentieke of biologische katoengaren gaan.

Wat zijn de voordelen van gemerceriseerd katoengaren?

Kies je voor gemerceriseerd katoen, dan is het katoengaren dat een oppervlaktebehandeling heeft gekregen. Door deze behandeling wordt onder andere het katoen uitgerekt en doorweekt, waardoor de vezels juist sterker worden. Op deze manier hebben ze allebei een beter absorptievermogen en worden ze zachter, en de oppervlaktebehandeling geeft een glanzende glans aan het garen.

De gladdere en sterkere katoenvezels kunnen tijdens het wassen beter hun vorm behouden en krimpen ook minder. Daarom is gemerceriseerd katoen ook een voordeel als je iets breit of haakt dat vele malen gewassen moet kunnen worden.

Wat kan ik maken van gemerceriseerd katoengaren?

Als uitgangspunt kun je voor dezelfde recepten gemerceriseerd katoengaren gebruiken, waar je onbehandeld katoengaren gebruikt. Houd echter rekening met de bovengenoemde oppervlaktebehandeling die het gemerceriseerde katoengaren glanzender en glanzender maakt en daardoor meer synthetisch aanvoelt dan gewoon katoen.

Gemerceriseerde katoengarens worden vaak gebruikt om het handwerk fijner te maken, bijvoorbeeld decoratieve tafelkleden , sjaals, soulwarmers , sjaals en dergelijke. Dus ook ontwerpen die in het dagelijks leven veel worden gebruikt, en die daarom extra duurzaam en duurzaam moeten zijn.

Gemerceriseerd katoengaren wordt ook gebruikt voor speelgoed of decoratieve artikelen voor kinderen - juist vanwege de wasbaarheid en duurzaamheid. Het zou bijvoorbeeld een mooie kinderwagenketting kunnen zijn die tegen verschillende weersomstandigheden en veel wasbeurten moet kunnen.

Hoe onderhoud ik gemerceriseerd katoengaren?

Zoals gezegd is gemerceriseerd katoengaren duurzamer dan het gewone en onbehandelde katoengaren. Je kunt het daarom ook makkelijk vaker wassen dan andere katoensoorten.

Het is aan te raden om op 40 graden en maximaal 60 graden te wassen en geen wasverzachter of iets dergelijks te gebruiken, omdat de enzymen de katoenvezels kunnen aantasten. Gemerceriseerd katoengaren is echter resistenter dan gewoon katoengaren, omdat de vezels sterker zijn en niet zo gemakkelijk groeien of krimpen.

Copyright LindeHobby