Wat is viltgaren?

Er zijn veel verschillende soorten garen op de markt. Als je nieuw bent in de wereld van breien, kan het daarom moeilijk zijn om de vele mogelijkheden voor breien en haken bij te houden.

Als je van vilten houdt, is viltgaren de voor de hand liggende garenkeuze voor jou. Zoals de naam al aangeeft, is viltgaren juist garen dat kan worden gebruikt om te vilten.

Bekijk hier ons grote aanbod viltgarens.

Met viltgaren heb je de mogelijkheid om spannendere breiprojecten te maken dan met meer traditioneel garen, dat wordt gebruikt voor breien en haken.

De overgrote meerderheid van viltgarens is gemaakt van wol. Wol is vooral handig om te vilten. Bovendien is wol heel gemakkelijk om mee te werken, dus zelfs als dit de eerste keer is dat u vilt gebruikt, krijgt u waarschijnlijk een zeer bevredigend resultaat.

Viltgaren is verkrijgbaar in veel verschillende kwaliteiten. Als u geen concessies wilt doen aan uw garen, moet u op zoek naar een product dat is gemaakt van 100% wol. Zo krijg je een bijzonder zacht en uniform product.

Als je van wol houdt, kun je meer lezen over wolgaren door hier te klikken.

Wat kan ik breien met viltgaren?

Er zijn eigenlijk geen grenzen aan wat je kunt maken met viltgaren. Het garen is gemakkelijk te verwerken en bijzonder duurzaam. Daarom kan het ook voor dagelijks gebruik worden gebruikt.

Als je niet veel ervaring hebt met vilt, kan het een goed idee zijn om jezelf in een iets eenvoudiger taak te storten, zoals pannenlappen.

Het is een makkelijke manier om met vilten aan de slag te gaan, en dan kun je waarschijnlijk niet te veel pannenlappen krijgen. Pannenlappen zijn ook het perfecte cadeau-idee als je iemand om wie je geeft wilt verwennen met een klein breicadeautje.

Bij ons vindt u altijd een spannende selectie breipatronen , waardoor je meer kunt lezen over hier . We bieden enkele van de nieuwste en meest populaire recepten voor breien, haken en vilten, dus je zult waarschijnlijk ook iets vinden waar je jezelf overheen wilt gooien.

De meeste recepten zijn zelfs gratis, waardoor je een goede kans hebt om veel verschillende soorten projecten uit te proberen.

Velen vinden ook veel plezier in het maken van pantoffels met viltgaren. Het vilt zorgt voor een bijzonder dichte en stevige structuur, waardoor het bijzonder geschikt is voor schoenen.

Welke accessoires moet ik gebruiken voor viltgaren?

Welk type garen je ook kiest om mee te breien, je moet de juiste accessoires hebben. Als u over de juiste apparatuur beschikt, heeft u een veel beter startpunt om een voltooide creatie te krijgen die aan uw verwachtingen voldoet.

In onze exclusieve selectie breinaalden en haaknaalden hebben we viltnaalden die geschikt zijn om te vilten.
Met een goede viltnaald zorg je ervoor dat de vezels in de wol strak op elkaar worden gebonden, zodat je hem gemakkelijk kunt vormen zoals je wilt. Bij het naaldfilter is het belangrijk om deze speciale naald te gebruiken.

Een viltnaald heeft een weerhaak die de vezels in de wol bijna vangt. De naald is zeer spits en dun, waardoor het gemakkelijk is om een zeer precies oppervlak te creëren.

In verband met naaldvilten is het belangrijk dat u goed voor uw vingers zorgt. Daarnaast moet je ook voorzichtig zijn om heel nauwkeurig te zijn en de naald direct in het materiaal te steken als je wilt voorkomen dat het breekt.

Welk viltgaren moet ik kiezen?

Als je eenmaal je ogen hebt geopend voor het geweldige garentype, zul je het waarschijnlijk steeds weer leuk vinden om het te gebruiken.

Twijfel je welk viltgaren je moet kiezen, dan ben je vast niet de enige. Er zijn namelijk veel goede garenkwaliteiten en merken binnen vilt. Daarom kunt u met voordeel enkele overwegingen maken over waar u het garen voor moet gebruiken. Als u op zoek bent naar garen dat voor het verven geen chemische behandeling heeft ondergaan, kunt u kijken naar het felbegeerde DROPS Snow-garen , dat onder andere in veel van onze garenpakketten te vinden is .

Het garen van DROPS is perfect om te vilten, omdat dat garen maar uit één draad bestaat. Aan de andere kant is het dik, zodat het een beetje van elk kan bevatten.

Wanneer het viltgaren geen chemische behandeling heeft ondergaan, worden de natuurlijke eigenschappen van het garen benadrukt. Het helpt bijvoorbeeld de structuur en textuur te behouden.

Als alternatief kunt u DROPS Alaska-garen proberen, dat uit drie draden bestaat, wat automatisch bijdraagt aan een sterkere productie. DROPS is geliefd bij veel viltliefhebbers en niets wijst erop dat dit garenmerk meteen uit de mode raakt.

Viltgaren is ook verkrijgbaar in veel verschillende mooie kleuren. Daarom vindt u waarschijnlijk ook een garensleutel die bij uw vilten past. Zwart, grijs en meer gedempte tinten liggen bijvoorbeeld voor de hand als je een meer neutrale en klassieke look wilt creëren.

Omgekeerd heb je ook de mogelijkheid om kleurrijke producties te maken met viltgaren. Met veel verschillende onweerstaanbare kleuren kunt u uw vilt een persoonlijk tintje geven.

Bekijk hier onze grote selectie garens die geschikt zijn om te vilten

Hoe was ik viltgaren?

Bij gebruik van viltgaren dient u zich uiteraard aan de aangegeven wasvoorschriften te houden. Zo voorkom je dat het vilt naar de gootsteen gaat omdat je verkeerd met het materiaal omgaat.

Er is een groot verschil in hoe de individuele wolsoort gewassen moet worden. Let daarom goed op de opmerking over de individuele garenkwaliteit.

Als vuistregel kun je wol het beste met de hand wassen op maximaal 30 graden. Sommige garensoorten zijn echter bestand tegen hogere wastemperaturen.

Als je wilt dat je viltproject lang mooi blijft, moet je wassen in de machine volledig vermijden. Als viltgaren in de wasmachine terechtkomt, bestaat het risico dat het zijn karakteristieke structuur verliest.

Nadat je je vilt met de hand hebt gewassen, moet je het plat drogen door het bijvoorbeeld op een droge en schone tafel te leggen. Viltgaren kan wat gevoelig zijn, daarom is het belangrijk om het goed te wassen.

Copyright LindeHobby