Wat is garen?

Prikkelt het in je vingers als je anderen ziet breien? En wil je je over je eigen brei-, haak- of borduurproject storten, maar twijfel je welk garen je moet kiezen? Dan kun je hier veilig verder lezen. Bij LindeHobby hebben we een grote keuze aan verschillende garensoorten van veel verschillende merken. Zo kunt u gemakkelijk het type garen vinden dat bij uw specifieke project past.


Of je nu een beginner bent of een ervaren breier of haakster, het maakt niet uit wanneer je bij ons winkelt. Hier kun je talloze spannende breipatronen en garensoorten ontdekken die perfect zijn voor zowel kleinere als grotere projecten. Zoekt u bijvoorbeeld wolgaren voor de dikke trui, zijden garen voor een vest of katoengaren voor een muts, dan vindt u het allemaal en vele andere soorten garen hier bij ons.

Bekijk hier onze grote selectie garens

Waar is garen van gemaakt?

Wanneer u garen moet maken, gebruikt u een proces dat spinnen wordt genoemd. Hier spin je meerdere draden van een bepaald materiaal aan elkaar en maak je zo het garen. De draden bestaan uit de vezels waaruit het betreffende garen bestaat - bijvoorbeeld wolvezels, alpacavezels, zijdevezels of katoenvezels.

Materiaal wordt in elkaar gedraaid wanneer het wordt vervaardigd. Op die manier worden de korte draden in elkaar gedraaid tot de lange garendraden, die we gebruiken om mee te breien. Als het garen wordt gebruikt om te weven, is het vaak strak getwijnd, heeft het een glad oppervlak en een hoge sterkte. Als het garen daarentegen voor breien moet worden gebruikt, is het vaak losjes gedraaid en heeft het een meer kroezend oppervlak.

Hier vind je onze garens gesorteerd op garentype

Wanneer je het garen spint, heeft het aantal draaiingen een grote invloed op hoe het garen eruit ziet. Als het garen bijvoorbeeld veel draaiingen krijgt tijdens het proces, wordt het erg sterk. En als het daarentegen niet heel vaak wordt gedraaid, wordt het garen zachter.

Er zijn veel verschillende soorten garen - zowel synthetisch als natuurlijk. De natuurlijke garensoorten zijn onder meer alpacagaren , wolgaren en mohairgaren . Al deze soorten garen zijn afkomstig van verschillende dieren en worden vaak gebruikt voor blouses, sjaals en mutsen.

De synthetische garensoorten zijn onder andere acrylgarens , polyamide- en polyestergarens . Deze drie soorten garen zijn gemaakt van synthetische vezels en worden vaak gebruikt in de kledingindustrie omdat ze duurzaam en populair zijn.

Welk type garen moet je kiezen?

Als je eenmaal hebt besloten welk project je wilt overgooien, is het een goed idee om te onderzoeken welk garen geschikt is voor het project. Misschien heb je zelfs bepaalde voorkeuren voor de garenkeuze, of misschien niet. Omdat er veel verschillende soorten garen zijn, kan het een jungle zijn om je weg te vinden en daarom is het een goed idee om verschillende soorten garen te onderzoeken voordat je aan de slag gaat.

Bekijk hier onze garens gesorteerd op soort

Garen voor kinderkleding

Bij het breien van kinderkleding is het belangrijk dat de kleding niet jeukt of prikt. Dit kan namelijk oncomfortabel aanvoelen en ervoor zorgen dat de kinderen niet met uw zelfgebreide kleding mee willen. Daarom is het een heel goed idee om garen te gebruiken dat zacht is om te dragen.


Bekijk dit gratis breipatroon op een schattige blouse voor kinderen van 2-12 jaar. De blouse is gebreid van merinogaren (link naar onderwerp) , dat heerlijk zacht is. Het is perfect voor kinderen omdat het garen niet jeukt of krast - integendeel, het voelt prettig aan om te dragen. Het is gemaakt van een natuurlijk materiaal en is verkrijgbaar in veel verschillende aardse en felle kleuren.

Bekijk hier onze grote selectie merinogarens.

Brei voor dames

De afgelopen jaren is breien ongelooflijk populair geworden en vooral vrouwen hebben grotendeels de liefde op de breinaalden gegooid. Het breiwerk is makkelijk mee te nemen en veel mensen associëren het met gezelligheid. Het is ook makkelijker om zelf kleding te breien, omdat je het onderweg kunt uitproberen en kijken of het past.

Als het gaat om het kiezen van garen, is de keuze vaak gebaseerd op de eigen voorkeuren. Sommige vrouwen vinden het niet erg dat het garen een beetje blijft plakken, terwijl andere vrouwen er niet tegen kunnen. Daarom is het een goed idee om in het begin recepten te kiezen met het garen dat jij het lekkerst vindt. Bekijk ons gratis breipatroon op een mooie blouse met lange pofmouwen . Het is vrouwelijk, kleurrijk, lekker zacht en moet worden gebreid van mohairgaren en zijdegaren.

Zie onze grote selectie van mohairgaren hier en zijde garen hier .

Brei voor thuis

Het breien van kleding is niet alleen populair geworden - het is ook erg populair geworden om dingen voor thuis te breien. Als je het juiste type garen kiest, brei je gemakkelijk vlaggenwimpels, vaatdoeken, pannenlappen, sjaals en dekens voor in huis.
Hier is het een goed idee om katoenen garen te gebruiken (link naar onderwerp) . Vaatdoeken en pannenlappen van katoengaren kunnen gemakkelijk gewassen worden als ze bijvoorbeeld vies worden in de keuken. Katoengaren is ook niet het duurste garen op de markt. Zo kun je het je bijvoorbeeld veroorloven om een vaatdoek weg te gooien als deze niet meer gebruikt kan worden.

Hier kunt u onze grote selectie breipatronen voor thuis bekijken.

Ontdek hier onze recepten voor gehaakte pannenlappen

Daarom houden we van garen

Hier bij LindeHobby houden we van garen. De vele tinten en verschillende materialen van het garen helpen bij het creëren van fantastische projecten, die individueel of volgens een recept kunnen zijn. Afhankelijk van welk garen je kiest, krijg je automatisch verschillende resultaten.


Het garen geeft ons de mogelijkheid om te breien, haken, borduren en om onze eigen kleding en interieur te creëren. En het is alleen de verbeelding die de grenzen bepaalt van waar je garen voor kunt gebruiken.


Veel plezier met je volgende breiproject.

Copyright LindeHobby