Haken voor beginners
Haken is de laatste jaren erg populair geworden en het is iets waar steeds meer mensen aan meedoen. Het is een super leuke hobby om te hebben, vooral in de winter, als het grijs en saai weer is, en waar je liever zit binnen en geniet van jezelf met zijn haakwerk. Tegelijkertijd is het mogelijk om superleuke dingen te maken voor jezelf, voor in huis of voor een heel ander persoon. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden als het om haken gaat en je kunt er van alles maken, van doeken en theedoeken tot leuke vormen. Het is alleen de verbeelding die de grenzen bepaalt, en je krijgt een super goede kans om je creatieve vaardigheden te testen en te zien wat ze echt doen. Zo maak je ook een aantal hele unieke dingen, die ongetwijfeld bij jezelf en anderen in goede aarde zullen vallen, en kun je natuurlijk de kleur en kwaliteit van het garen kiezen, zodat je precies het resultaat krijgt dat je wilt. Het vereist natuurlijk wel een bepaalde techniek om het beste resultaat te bereiken, en het vereist ook dat je in het begin een beetje oefent en een beetje geduld hebt.
Bekijk hier het grote aanbod aan haakpatronen
Gelukkig hebben we hier bij LindeHobby.dk ervoor gekozen om een kleine gids en wat goed advies samen te stellen over welke materialen je moet gebruiken en welke techniek goed is voor iemand die nog niet heeft geprobeerd te haken. We begeleiden je naar de juiste materialen en de meest basale technieken, zodat je als beginner echt een goede start krijgt en direct succes ervaart met het project. Lees daarom gewoon hier en ga snel aan de slag met je nieuwe haakproject.
Lees hier meer over het vinden van de perfecte haaknaald voor jou
Haak op de makkelijke manier
Haken is een super goede techniek als je op een relatief eenvoudige manier creatief wilt zijn. Daarom heb je niet veel materialen nodig om precies te kunnen haken wat je wilt. Op deze pagina raden we je aan om als beginner het volgende aan te schaffen voordat je begint met haken:
Dit zijn dus twee simpele dingen die je nodig hebt om te beginnen. Hier bij garenliving.dk bieden we een brede selectie van zowel garens in verschillende diktes als haaknaalden in verschillende maten.
Bekijk hier het grote aanbod haaknaalden
We kunnen je onder andere aanraden om te investeren in een haaknaald van WAVES , deze heeft een zogenaamde "soft grip", wat betekent dat je lang kunt haken zonder je handen moe te krijgen of te beschadigen. Kijk daarnaast gewoon in onze selectie en vind het garen dat je zoekt. We bieden veel verschillende soorten garen, namelijk alles van zijde tot wol, maar we raden je aan om als beginner te beginnen met een simpele katoenen sleutel. Als je eenmaal de verschillende materialen hebt aangeschaft, kun je snel aan de slag met het plezier, namelijk het leren van de verschillende haaktechnieken.
Vind hier het perfecte katoengaren voor uw project
Aan de slag met haken
Als je eenmaal een geschikte haaknaald en een garensleutel hebt gekocht waarvan je denkt dat ze goed passen bij wat je wilt haken, dan ben je helemaal klaar om te gaan haken. Als beginner is het altijd een goed idee om klein te beginnen en dan omhoog te werken en steeds beter te worden, terwijl je jezelf steeds meer uitdaagt. Daarom komen we hier met enkele van de meest elementaire technieken die je als beginner kunt proberen:
Luchtsteken: Een van de technieken zijn de zogenaamde luchtsteken, die bijna altijd in een haakpatroon zitten. Het is een heel basale techniek en wordt vaak gebruikt om recepten mee te beginnen, en daarom is het goed om controle over te hebben. Het werkt zo dat je begint met het maken van een lus om de haaknaald en deze strakker maakt. Dan moet het garen om de naald zijn en door de lus naar beneden worden getrokken, en zo heb je je eerste luchtsteek gemaakt. Het is dus een relatief eenvoudige techniek, en je moet zo doorgaan tot je denkt dat er genoeg is. Dan moet er een keersteek gemaakt worden, waarbij je het haakwerk keert, en dan kun je anders beginnen aan de volgende techniek, namelijk vaste steken.
Vaste maskers: Het vaste masker is een van de basistechnieken die goed te beheersen zijn als beginner. Hier vereist het eigenlijk dat je eerst een aantal luchtsteken hebt gehaakt, aangezien de vaste steken eigenlijk in de luchtsteken moeten worden gehaakt, en je dus begint bij de tweede luchtsteken. Je begint door de haaknaald in de luchtsteek te steken en vervolgens het garen om de haaknaald te vouwen. Als je dat hebt gedaan, trek je het garen een beetje terug zodat je twee lussen op de naald krijgt. Dan moet het garen weer om de naald, en dan moet je het garen door de twee lussen halen. Zo maak je een vast masker. Haak vervolgens vaste steken in alle luchtsteken.
Opname en opnames: Wanneer je het gevoel hebt dat je min of meer vertrouwd bent met het maken van luchtmaskers en vaste maskers, kun je eens proberen wat inname en opnames worden genoemd. Een meerdering kun je zien als het aan elkaar haken van twee vaste steken en daarmee het aantal verminderen. U begint door de naald door de eerste steek te steken en vervolgens het garen om te draaien. Vervolgens moet het garen worden teruggetrokken zodat er twee lussen op de naald verschijnen en herhaal dan bij de steek ernaast zodat er drie lussen verschijnen. Vervolgens moet het garen door de drie lussen worden gehaald en wordt er een meerdering gemaakt. Een mindering is dus het tegenovergestelde van een mindering, dwz waarbij u het aantal steken verhoogt. Ze zijn zo gemaakt dat je twee vaste steken in dezelfde steek haakt, en dan heb je een mindering gemaakt.
Als je eenmaal de haaktechnieken onder de knie hebt, kun je hier de grote selectie haakpatronen van dichterbij bekijken
Ga aan de slag met je haakproject
Het bovenstaande ging een beetje over de meest basale materialen en technieken waarmee je als beginner kunt beginnen. Als je denkt dat haken iets voor jou is, dan kun je met voordeel hier op de pagina rondklikken en zowel haaknaald als garen vinden voor je nieuwe project. Door deze gids en onze verschillende tips te volgen, bent u verzekerd van een supergoede start van uw nieuwe haakproject.
Bezoek onze haakgroep op facebook en doe veel inspiratie op en doe mee aan wedstrijden.
Je kunt hier ook meer lezen over al onze haakpatronen en meer te weten komen over welk patroon het beste bij jou past.
Copyright LindeHobby