Wat is zijden garen?
Als je zijde zegt, zullen de meeste mensen denken aan luxe en exclusiviteit. Zijde is voor velen een bekend materiaal, maar toch iets waar weinig mensen zoveel van in de kast hebben staan als bijvoorbeeld wol, nylon of polyester.
Ondanks de wijdverbreide kennis van zijde, is de totale productie van zijde eigenlijk vrij klein in vergelijking met andere textielsoorten. In feite maken zijdevezels slechts 0,2% uit van de totale textielproductie in de wereld.
Bekijk hier onze prachtige selectie garens met zijde
Zijdegaren is dus ook een exclusievere garensoort dan bijvoorbeeld katoengaren of mohairgaren . Zijdegaren zal meestal een gemengde kwaliteit zijn - bijv. gemengd met wol, polyamide of alpaca - omdat je op deze manier een zachter en meer isolerend garen kunt creëren dan de pure zijdedraad.
Lees hier meer over andere garensoorten
Waar komt het zijden garen vandaan?
Zijde is al honderden jaren een bekend natuurproduct in China. Hier werd het gebruikt voor traditioneel weven, en hoe de exclusieve zijdedraad te extraheren was lange tijd een groot en trots geheim. Het geheim is echter uitgelekt en China heeft niet langer het monopolie op de wereldproductie van zijde.
Het is de zijderups die de zijde produceert zoals we die nu kennen. De zijderups, die de zijdevlinder wordt en eigenlijk een larve is, maakt de zijdedraad, waarmee hij een pop om zich heen maakt. De pop wordt ook wel de cocon genoemd. De zijdedraad wordt uit de cocons gehaald door ze te stomen en vervolgens voorbereid om de zijdedraad af te wikkelen. Dit betekent dat je vijf tot zeven zijden draden door een machine aan elkaar spint om ze sterker te maken - een enkele zijden draad is heel fijn en dun.
Tegenwoordig wordt meestal de zijdedraad van de Chinese zijdevlinder Bombyx Mori gebruikt om zijde te produceren. Het wordt gekweekt in reservaten en leeft door delen van moerbeibomen te eten - vandaar de naam.
Wat zijn de eigenschappen van zijden garen?
Zijde heeft veel goede eigenschappen omdat het natuurlijke vezels zijn. Zijdegaren staat daarom ook bekend als extreem zacht en comfortabel om op de huid te dragen. Zijdevezels zijn volledig glad - wat bijvoorbeeld wolvezels en katoenvezels niet zijn.
Bekijk hier onze grote selectie gratis recepten
Wanneer je zijdegaren breit, krijg je een extra mooie afwerking met de speciale gladde lichtheid en glans die de zijdedraad geeft. Daarnaast is de zijdelook tijdloos en kun je dus lang met een gerust hart je ontwerp breien, zonder dat het weer uit het modebeeld verdwijnt.
Daarnaast zijn er nog andere kwaliteiten van zijdegaren die de moeite waard zijn om te benadrukken:
- Zijden garen is vochtabsorberend. In feite kunnen zijdevezels tot 30% van zijn eigen gewicht opnemen, en dat maakt de zijde niet vochtig. Daarom is zijde ook een populair materiaal voor het breien in zomerdessins.
- Zijde heeft een hoge breeksterkte. Het is 4,8 gram per. ontkenning. Het is slechts licht onder nylon, dat bekend staat om zijn duurzame eigenschappen.
Bij zijdegaren moet u er rekening mee houden dat zijdevezels niet te veel direct zonlicht verdragen. UV-stralen kunnen verkleuring veroorzaken en daarom is het ook aan te raden om je zijden garen of kleding niet lang in de volle zon te laten hangen als je de originele kwaliteit wilt behouden.
Zijdendraad kan een voordeel zijn om te gebruiken als je allergisch bent voor huisstofmijt. Ze houden niet van de natuurlijke stoffen in zijde. Hetzelfde geldt voor motten.
Ontdek onze selectie prachtige zijden garens
Wat kan ik maken met zijden garen?
Zijdegaren kan zowel voor breien als haken worden gebruikt. Voor velen klinkt zijdegaren niet als iets dat in de winter kan worden gebruikt, maar in feite is het mogelijk dat het zijden garen het lichaam tijdens de koude maanden van het jaar verwarmt.
Je kunt bijvoorbeeld een lekker warm vest breien met een mix van wol en zijdegaren , een luchtige en vrouwelijke blouse met zijden draden of zachte , gebreide haarbanden met leuke twists .
Voor het brei- en haakontwerp van deze zomer zijn er ook veel mooie dingen die je kunt maken met zijdegaren of gemengd garen met zijdedraden. Zo brei je bijvoorbeeld een zomers wikkeljack met raglan , een zomers jack met structuurpatroon of een lief bloesje met rond draagstuk dat leuk is om te dragen bij zomerse feestelijke gelegenheden.
Voor de allerkleinsten kunnen garenmengsels met zijde ook worden gebruikt om fijne dingen te breien of te haken. Dit geldt bijvoorbeeld voor een gehaakt dekentje voor de baby , een zomerjurkje voor kleine meisjes of mooie, gedessineerde truien voor kinderen van verschillende leeftijden.
Daarnaast zijn er ook velen die zijdegaren of garen met zijdedraden gebruiken om mooie sjaals en sjaals te breien of te haken. Dit is waar zijde echt tot zijn recht komt met de prachtige glans en zachtheid, en er zijn velen die ervoor kiezen om te pronken met deze ontwerpen.
Bekijk hier onze grote selectie gratis recepten voor kinderen
Hoe kan ik werk in zijdegaren onderhouden?
Voor velen zal het wassen van brei- of haakwerk in zijde waarschijnlijk gepaard gaan met enige nervositeit. De zijdevezels zijn nog delicater dan de wolvezels, en u moet daarom ook voorzichtig zijn met waar u het zijdegaren aan blootstelt.
Als je kleding wilt wassen die zijdedraad bevat, gebruik dan altijd het zachtste programma van de wasmachine. Hier wordt de kleding niet gecentrifugeerd - en daardoor gewreven of anderszins blootgesteld aan slijtage - maar eenvoudig heen en weer gewiegd in de trommel.
Als u uw zijdewerk wast, moet u ook een speciale zeep gebruiken. Een milde, vloeibare zeep is de beste keuze, omdat deze het beste oplost en er dus geen risico bestaat op vlekken op de delicate zijde. Na het wassen mag het zijdewerk niet te drogen worden gehangen, omdat het de vezels zal uitrekken en je zult merken dat de kleding "groeit". Zijde moet in plaats daarvan liggend droog zijn, omdat de authenticiteit van de vezels op deze manier het best behouden blijft.
Copyright LindeHobby