DG370 Dale Gull - Cortina anno 1956

Maat: Volwassene

Garenkwaliteiten: Alpaca, Alpaca Forte, natuurlijke lanolinewol, pure ECO-wol

Techniek: breien

Ontwerper: Bitten Eriksen

DOWNLOAD HET LOOKBOEK HIER

Zie hier correcties op het receptenboekje

€ 8,64
€ 12,34
Je bespaart: € 3,70
Beschikbaarheid: Nog slechts 5 artikel(en) op voorraad

Deze tekst is vertaald door onze vriendelijke vertaalcomputer. We doen ons best om deze pagina door een mens te laten aanpassen. Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt!

DG370 Dale Gull - Cortina anno 1956

Het begon in 1956 met Dale CORTINA, de eerste officiële trui voor het Noorse nationale skiteam tijdens de Olympische Winterspelen in Cortina d'Ampezzo in Italië. De ontwerper achter de CORTINA sweater is Birgit "Bitten" Eriksen, moeder van Marius en alpinist Stein Eriksen. Sindsdien hebben de ontwerpers van Dale zich laten inspireren door de grote klassieker.

Bitten Eriksen (1900-1996) begon zijn carrière al eind jaren twintig als breiontwerper. Gedurende de tijd dat ze werkzaam was bij Dale Yarn and Knitwear Design, is ze een lange reeks bestsellers. CORTINA is misschien wel de bekendste, maar in het GOUD-archief van Dale vinden we Espen, Istapp en CORTINA II. Negen van Dale's tien bestsellers in de periode 1955-1970 zijn ontworpen door Bitten Eriksen.

Bitten Eriksen werd al vroeg geïnspireerd door de Setesdal-patronen in Annichen Sibbern Bøhn's boek "Norwegian Knitting Patterns". De familie Eriksen heeft foto's van verschillende soorten, en foto's van een die ze heeft gebreid voor haar man, Marius sr. - toen al in drie kleuren en zonder luizen, is van begin jaren '30. * 1)

Tijdens de oorlog breide ze een andere variant voor haar zoon Marius jr. De trui was een thuiskomstcadeau toen hij in 1945 terugkeerde uit Duitse gevangenschap. De trui was in de vlagkleuren rood, wit en blauw, en de foto hiervan is uit 1948. * 2)

Bitten heeft de traditionele luizen weggelaten die anders op Setesdals-sweaters te vinden zijn, en haar ontwerp met "kruis en cirkel" en andere randen uit de Setesdals-traditie, breide ze met een eenkleurig lijfje en mouwen.

Het CORTINA-ontwerp is nu net zo relevant als meer dan 60 jaar geleden. Daarom krijg je Cortina nu als een nieuwe en opnieuw ontworpen trui en jas met ronde zoom. U kunt naast de klassieker ook kiezen voor een nieuwe ronde hals oplossing in het primaire gedeelte met boothals. ANNE-KIRSTI ESPENES heeft de klassieker opnieuw ontworpen en ook nieuwe en heerlijke accessoires gemaakt - en een superleuke hondentrui. U kunt CORTINA nu in verschillende garensoorten breien. Kies uit Alpaca, Alpaca Forte, Pure ECO Baby Wool en Natural Lanoline Wool. Misschien moet je beginnen met een nieuwe CORTINA-favoriet?

Het verhaal van CORTINA is een statig onderdeel van de trotse geschiedenis van Dale en een stukje Noorse designgeschiedenis. Misschien staat er dit najaar een of twee CORTINA's op de breilijst - we vragen ons af. Misschien deel je foto's?

Dat zijn wij! #DaleCortina

Margaretha Finseth

Ontwerp- en merkmanager

HUIS VAN GAREN

* 1) Zie afbeelding op pagina 57 | * 2) Zie afbeelding op pagina 57.

Er zijn nog geen beoordelingen. Vertel ons als eerste wat u vindt.

Voeg recensie toe:
spacer