Hoe u uw gehaakte vloerkleed kunt verkleinen

Als je jezelf deze vraag ooit hebt gesteld, dan ben je zeker nog lang niet de eerste. Je hebt eindelijk het recept klaar dat je wilt en dan is het vloerkleed te klein of te groot voor je wensen. Vrees niet, het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om het kleed op maat te maken.

Bekijk hier al onze recepten voor gehaakte vloerkleden.

Wanneer u de maat van uw gehaakte vloerkleed moet wijzigen, hangt dit af van het type vloerkleed dat u wilt breien. De manier waarop u de maat van een vloerkleed van ruiten of patches verandert, is anders dan de manier waarop u het formaat van een vloerkleed met een patroon wijzigt. Gelukkig kun je hier lezen over de verschillende methoden.

Als je een vloerkleed met patches of ruiten wilt verkleinen, haak dan meer ruiten. Als je denkt dat je genoeg ruiten hebt gehaakt, dan kan een bredere rand tussen de ruiten het vloerkleed zowel groter als breder maken. U kunt ook een rand van staafsteken of strikken toevoegen om het vloerkleed extra breedte te geven.

Bekijk hier onze grote selectie haaknaalden

Als je daarentegen een patroon hebt waarbij het kleed in een patroon van het ene uiteinde naar het andere wordt gehaakt, dan is er hulp direct in het patroon te vinden. Er staat namelijk altijd met hoeveel steken het patroon verdeeld moet worden om een breder vloerkleed te krijgen. Hier staat meestal wat het patroon deelbaar is door 18 + 2. Dit betekent dat het patroon deelbaar is door 18 en vervolgens door 2 kantsteken. Daarom moet u 18, 36 of 54 steken toevoegen om het vloerkleed in de breedte uit te breiden en vice versa. Wil je daarentegen het vloerkleed verlengen, haak dan gewoon het patroon door tot je denkt dat het de juiste maat is.

Klik hier om onze garens te zien

Je kunt een kleed ook verlengen als je het om of in een groot overgrootmoedervierkant haakt. Hierbij is het belangrijk dat je doorgaat met het uitnemen en het patroon voortzetten tot het vloerkleed de juiste maat heeft.

We hopen dat je je nu gekleed voelt om de maat van je vloerkleed aan te passen aan je wensen :-)

Copyright LindeHobby